Státní dluhopisy šly na dračku, objednávky překročily 30 miliard

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Ministerstvo financí eviduje v rámci podzimní emise spořicích státních dluhopisů objednávky za bezmála 31 miliard korun. Prodej bondů začal 5. listopadu. Původně se měly nabízet do konce měsíce, ale úřad Miroslava Kalouska termín kvůli velkému zájmu občanů zkrátil do pondělí dvanáctého. Uhradit se musí do 19. listopadu.

Ministerstvo plánovalo podle Strategie řízení a financování státního dluhu prodat dluhopisy maximálně za 20 miliard korun.

Zájemci si mohli pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

Výnosnost státních dluhopisůVýnosnost státních dluhopisů | MF

Objednávky přijímalo více než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty. Dluhopisy MF vydá 12. prosince. Česká pošta, která bondy nabízela poprvé, eviduje 1988 objednávek za 417 milionů Kč.

David Klimeš: Dluhopisy pod stromeček. Hlavně obcím

Dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna si zájemci museli koupit minimálně 1000 kusů, stejně jako v předchozích dvou emisích. Investice do státních dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu.

V rámci jarní emise si investoři pořídili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun a pilotní emise loni na podzim vynesla 20,4 miliardy.