Stavaři zajistili statiku vybuchlého domu, teď přišly na řadu stropy

Výbuch v pražské Divadelní ulici

Výbuch v pražské Divadelní ulici Zdroj: ctk

Stavaři a hasiči pod vedením statika dnes druhým dnem pracují na zajištění domu v centru Prahy, kterým v pondělí otřásl silný výbuch. Nadále odklízejí sutiny a odkrývají poškozené konstrukce uvnitř budovy, kde podpírají stropy a stěny. Už v pondělí hydraulickými vzpěrami podepřeli vychýlenou zeď. Zřícení domu tak nehrozí.

Jak dlouho nutné zabezpečovací práce potrvají, není jasné, řekli mluvčí společnosti Metrostav František Polák a městský statik Petr Macháň. Známy nejsou ani odhady, kolik budou práce na zajištění statiky domu stát. Macháň uvedl, že budova není natolik staticky narušena, aby bylo nutné ji strhnout. „Navíc je památkově chráněna,“ poznamenal. „Každopádně dům zrekonstruovat lze, půjde jen o čas a peníze,“ doplnil. Další postup bude záležet na majiteli, kterým je státní podnik Řízení letového provozu.

O osud domu se budou zajímat i památkáři. „Čekáme na vyklizení objektu a jeho statické zabezpečení, pak patrně proběhne nějaká prohlídka, zatím žádný termín není,“ sdělil Ondřej Šefců z pražského pracoviště Národního památkového ústavu.

Jaký bude osud budovy, kterou podnik pronajímá jiným firmám, zatím není jisté. „Teprve po vyjádření statika a jeho celkovém názoru bude rozhodnuto, jak budeme postupovat dál,“ řekl mluvčí podniku Richard Klíma. Zatím nedokázal sdělit víc ani k výši škod. Na odhadu pracuje firemní statik.

ŘLP toto bývalé administrativní centrum opustilo na konci 90. let a nyní budovu pronajímá jiným firmám, uvedl mluvčí organizace Richard Klíma s tím, že na bezpečnost provozu ve vzdušném prostoru nemůže mít dnešní událost vliv.ŘLP toto bývalé administrativní centrum opustilo na konci 90. let a nyní budovu pronajímá jiným firmám, uvedl mluvčí organizace Richard Klíma s tím, že na bezpečnost provozu ve vzdušném prostoru nemůže mít dnešní událost vliv. | ctk

„Hasiči s Metrostavem bourají příčky a části stropů, které byly popraskané a poškozené, a provádějí výdřevu,“ řekl Macháň. V prvním nadzemním patře se podle něj při výbuchu zřítily dvě třetiny kleneb. Na odklízení suti uvnitř domu byl nasazen sací bagr.

Výbuch, který nejspíše způsobil unikající plyn, zranil několik desítek lidí, stovky lidí z okolí záchranáři evakuovali. Poškozeny jsou i další domy v okolí. Většina z nich má většinou jen rozbité okenní výplně, někde jsou vyražené celé rámy oken a zárubně dveří nebo poškozené příčky a podhledy. „Vlastní nosné konstrukce jsou ale v pořádku,“ uvedl Macháň.

: