Strany našly nové volební téma: kvalitní potraviny

...

... Zdroj: istock.com

...
...
3
Fotogalerie

Místo témat, která s Evropským parlamentem příliš nesouvisejí a objevovala se v minulosti, se v letošní kampani před eurovolbami zaměřily strany na ochranu Česka před nekvalitními potravinami nebo migrací. Důraz kladou i na aktivnější roli země v Evropské unii a reformu osmadvacítky, vyplývá z jejich programů. 

Odborník na politický marketing Karel Komínek míní, že hlavním tématem je nyní vztah k EU. „Dvojí kvalita potravin, národní suverenita, migrace nebo rovnou vystoupení z EU se dají nejsnadněji komunikovat skrze emoce,“ uvedl.

V evropských volbách je to podle něj důležité, protože lidé europoslance skoro neznají a fungování europarlamentu je pro ně záhadou. „Pro politiky jsou tyto volby komunikační noční můrou,“ dodal.

Asi největší šance zabodovat mají uskupení Andreje Babiše a Pirátská strana. „Výsledky budou ovlivněny schopností oslovovat voliče a výkonem stran v předešlých měsících a letech. ANO a Piráti tyto důležité disciplíny zvládají nejlépe,“ míní.

ANO má za priority bezpečnost, životní prostředí, sucho či zdravé potraviny. „Náš program je o akceschopné Evropě. Migrační vlna ukázala, že EU akceschopná není,“ prohlásila jednička uskupení, europoslankyně Dita Charanzová.

Na kvalitu potravin a také jejich dostatek do budoucna se zaměřuje lídr ČSSD Pavel Poc, je pro zvýšení ochrany vnějších hranic EU. „Hrozí migrace způsobená klimatickými změnami, která by byla zásadnějším problémem než ekonomická migrace,“ řekl v rozhovoru pro deník E15.

Opoziční ODS slibuje vyvést EU z krize, chce ji méně byrokratickou a pružnější. „Musí být dobrým sluhou svých členských států, a ne jejich špatným pánem,“ shrnul europoslanec Jan Zahradil, který je v čele kandidátky modrých. Piráti do kampaně vyrazili s volebním autobusem. Vedle sloganu Evropa potřebuje Piráty je vyobrazen budík, který oznamuje, že je za pěti minut dvanáct