Toman: Lesy České republiky letos pošlou do státního rozpočtu dvě a půl miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Lesy ČR odvedou letos do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Za posledních pět let podnik takto odvedl skoro 30 miliard korun, loni šlo o tři miliardy korun. Letošní odvod je nejnižší od roku 2013, kdy podnik začal peníze do rozpočtu posílat.

Loni Lesy ČR odvedly do rozpočtu 3,05 miliardy korun. Předchozí rok to bylo 5,6 miliardy korun, v roce 2015 odvod činil 8,22 miliardy korun. V roce 2014 byl odvod 6,5 miliardy korun a v roce 2013 to bylo šest miliard korun.

Státnímu podniku za letošní leden až červenec klesl meziroční hrubý zisk o 47 procent na 1,76 miliardy korun z 3,34 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby Lesů ČR do konce července meziročně klesly o 24 procent na 5,22 miliardy korun z předchozích 6,85 miliardy korun. Pokles zisku podnik již dříve zdůvodnil propadem cen dřeva, kterého je kvůli kůrovci na trhu velký přebytek.

Evropské i české lesy bojují s kůrovcovou kalamitou, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ji už dříve označil za největší od dob Marie Terezie. Ministerstvo zemědělství zvažuje zákaz úmyslných těžeb dřeva na jeden rok u všech vlastníků lesa. Těžilo by se tak jenom kalamitní dříví. Opatření by podle ministerstva uvolnilo zpracovatelské kapacity a zlepšilo odbytovou situaci na trhu s dřevem.

Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů.