Tragédii na Karlově univerzitě prošetřuje policejní inspekce

Čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti, uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.Lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie.

„V souvislosti se střelbou na filozofické fakultě v současné době analyzujeme veškeré informace, přičemž intenzivně komunikujeme s policií. Dále vyhodnocujeme podněty, které dostáváme od veřejnosti,“ uvedla Nguyenová. Například politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně již dříve sdělil, že zásah vnímá jako profesionální. Podle něj byl velmi rychlý a policie měla jen omezené množství informací a musela se rozhodovat v časové tísni tak, aby minimalizovala škody.

Možné podcenění situace naznačil Kraus ve chvílích, které předcházely střelbě. Policie dostala po poledni informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

Střelec na náměstí Jana Palacha nedocházel

Mluvčí pražské policie Jan Daněk řekl, že budova v Celetné ulici byla evakuována na základě informací fakulty, podle kterých útočník do budovy na náměstí Jana Palacha vůbec nechodil. Veškeré studijní aktivity měl v Celetné. „Žádné informace, které jsme měli v té době k dispozici, tedy nehovořily o jakémkoliv jeho vztahu k budově FF UK na náměstí Jana Palacha,“ uvedl Daněk.

Střelec ve čtvrtek v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

V souvislosti s tragickou událostí nyní řeší policie přes 60 dalších případů, které se týkají například schvalování činu na sociálních sítích. U 30 případů zná totožnost lidí.