Tři největší developeři si v Praze rozdělili třetinu trhu

Nová administrativní centra - 1. místo: City Green Court, Praha 4, Skanska Property Czech Republic

Nová administrativní centra - 1. místo: City Green Court, Praha 4, Skanska Property Czech Republic Zdroj: Skanska Property

Trigema Horní Měcholupy
Rezidenční  stavby - 3. místo: Rezidence 3D, Praha 4, Trigema
Architekt Boris Redčenkov představuje, jak se změní současný Smíchovské nádraží po začátku projektu Smíchov City.
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
47
Fotogalerie

Tři největší developeři v Praze loni prodali 35,4 procenta z celkových 6650 bytů s vydaným územním rozhodnutím.

Vyplývá to ze společných statistik společností Trigema, Skanska Reality a Central Group. Zhruba pětinu prodal Central Group, následovaly Finep a Skanska Reality.

Deseti developerům s největším počtem prodaných bytů patřilo loni 60 procent pražského trhu. Na zbývajících 40 procent jich připadalo zhruba 150.

"V letošním a příštím roce ještě velcí hráči budou schopni na trh dodávat projekty schválené v minulosti," uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Současný nedostatek vydávaných stavebních povolení by ale podle něj nakonec mohl dopadnout i na velké developery. To by znamenalo nedostatek bytů a další růst cen.

Počet prodaných nových bytů v Praze loni meziročně vzrostl zhruba o sedm procent na 6650. Jejich hodnota se zvýšila o 39 procent na 31 miliard korun. Zásoba dostupných bytů klesla o 27 procent na 4000. Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze loni meziročně vzrostla o 19,5 procenta na 71 567 korun za metr čtvereční. Zhruba tři čtvrtiny bytů v nabídce spadaly do cenové hladiny nad 60 tisíc korun za metr čtvereční.

"Proces povolování bytových projektů se neúměrně prodlužuje, což má neblahý dopad i na celkovou výkonnost stavebnictví. V období hospodářského růstu, kdy je poptávka po novém bydlení vysoká, by mělo stavebnictví růst a ne klesat, jak se tomu bohužel nyní děje," dodal předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. České stavebnictví loni meziročně kleslo o 7,6 procenta.