Trosky lávky z Tróji budou převezeny na prozkoumání. Na místě vznikne pontonový most

Zřícená lávka v pražské Tróji

Zřícená lávka v pražské Tróji Zdroj: Foto ara

Zřícená lávka v pražské Tróji
Zřícená lávka v pražské Tróji
Zřícená lávka v pražské Tróji
Zřícená lávka v pražské Tróji
Zřícená lávka v pražské Tróji
8
Fotogalerie

Trosky zřícené lávky, která spojovala pražský Císařský ostrov a Troju, budou převezeny k nedaleké betonárce, kde je bude zkoumat znalec. Uvedl to náměstek primátorky hlavního města Petr Dolínek (ČSSD). Na místě by mohl na jaře dočasně vzniknout pontonový most. Lávka, která se zřítila v sobotu, nebyla v dobrém stavu. Příčina pádu je zatím neznámá. Při nehodě utrpěli mnohačetná zranění dva lidé. Další dva vyvázli s pohmožděninami.

"Teď se to rozřeže a převeze k betonárce v Troji, kde se kusy znovu poskládají. Rozřeže se to po dvoumetrových dílech a znalec bude kontrolovat lana," uvedl Dolínek.

Na místě zřícené lávky by mohl plout přívoz a dočasně tu vzniknout pontonový most. "Za sebe bych řekl, že prioritou je urychlené zavedení přívozu a na jaro mít domluvený ponton od armády, o čemž budeme zítra (v úterý) jednat," uvedl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice).

Místo neštěstí o víkendu zkoumali pražští policisté. "Včera (v neděli) jsme svou činnost u trojské lávky ukončili a místo události jsme v pozdních odpoledních hodinách protokolárně předali správci lávky, tedy Technické správě komunikací," sdělil dnes policejní mluvčí Tomáš Hulan. "Z naší strany i nadále pokračuje prošetřování celé události, které vedou kriminalisté krajského ředitelství pražské policie," doplnil. Ke zdravotnímu stavu těžce zraněného muže a ženy se policie vyjadřovat nebude.

Větší část 260 metrů dlouhé lávky se propadla do řeky. Zbytky poškozené konstrukce zůstaly na obou pilířích. Na problematický stav stavby z roku 1984 poukazovaly už posudky z minulých let, odborníci ji proto stále sledovali prostřednictvím elektronického monitoringu. Zprávy dostávali na počítač každé dvě minuty. Dvakrát ročně se navíc prováděly prohlídky všech částí. Poslední signál odešel z elektronického monitoringu v sobotu ve 13:16, pak se lávka zřítila.