Lávka v Troji nebyla v havarijním stavu, říká správa komunikací. Praha možná uzavře další mosty

V pražské Troji se zřítila lávka pro pěší.

V pražské Troji se zřítila lávka pro pěší. Zdroj: HZS Praha

V pražské Troji se zřítila lávka pro pěší.
V pražské Troji se zřítila lávka pro pěší.
V pražské Troji se zřítila lávka pro pěší.
V pražské Troje se zřítila lávka pro pěší. Dva lidé se těžce zranili.
V pražské Troje se zřítila lávka pro pěší. Dva lidé se těžce zranili.
12
Fotogalerie

Lávka pro pěší v Praze-Troji nebyla v dobrém stavu, ale havarijní nebyl. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měla spadnout, řekli ředitel městské Technické správy komunikací Petr Smolka a Václav Hvízdal z firmy Pontex. Lávka se v sobotu odpoledne zřítila, příčiny zatím nejsou známy. Vyšetřuje je policie. Čtyři lidé utrpěli zranění, z toho dva těžká. Lávku nahradí v dohledné době provizorní přemostění Vltavy.

Okolnosti pádu lávky mezi Trojou a Císařským ostrovem zjišťuje pro policii soudní znalec, uvedl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Praha začne odstraňovat trosky až potom, co znalec dokončí práci na místě. Zkoumání potrvá minimálně ještě i v pondělí. Zranění lidé dostanou podle Dolínka odškodnění, majetek je pojištěný. V případě potíží s plněním pojistky je město Praha připraveno postavit se k odškodnění čelem, zdůraznil náměstek.

Praha nyní plánuje podle něho zřídit místo lávky jako její dočasnou náhradu pontonový most. Druhou možností je postavit tam dočasnou lávku s ocelovou konstrukcí, takzvaný rámusák. Praha je podle Dolínka připravena zaplatit i případný přívoz. Náměstek ale upozornil na to, že Vltava je v těchto místech mělká.

Stav lávky z roku 1984 odborníci stále sledovali prostřednictvím elektronického monitoringu. Zprávy dostávali na počítač každé dvě minuty. Dvakrát ročně se navíc prováděly prohlídky všech částí. "Za celou dobu až do včerejšího dne (soboty) do 13:16 žádný z údajů nezaznamenal nějakou výraznou odchylku, zejména průhybu, která by indikovala zřícení lávky. Tam skutečně došlo k něčemu, co zatím nedokážeme pojmenovat," řekl Hvízdal z firmy Pontex, která se zabývá mostními konstrukcemi.

Lávka byla postavena z betonových segmentů, která byla navlečena na nosná lana. Hvízdal uvedl, že do lávky navzdory opravám zatékalo. Některá vedlejší lana byla částečně poškozena, bylo přetrženo nízké procento jejich jednotlivých drátů. "Výpočtem se prokázalo, že zatím toto neohrožuje bezpečnost," zdůraznil Hvízdal. Nikdy podle něho nebyla kontrolována hlavní montážní lana, nebylo to vzhledem ke konstrukci lávky možné. Odborníci podle Hvízdala soudili, že pokud by byla poškozena podružná lana, lávka měla zůstat na hlavních lanech.

Praha už dřív plánovala lávku do roku 2020 nahradit, nebyla opravitelná, uvedl Dolínek. Měly by tam vzniknout dokonce dvě, druhá měla být dál po proudu. Trosky zřícené lávky bude město Praha ukládat na určené místo v okolí, na němž budou moci být znovu sestaveny pro případné další zkoumání.

Praha zvažuje uzavírky dalších mostů

Praha urychleně zváží uzavření radotínské lávky, v prosinci plánovaně znepřístupní lávky pro pěší na železničním mostě. Na Hlávkův most možná nebudou smět tramvaje, rozhodne se o tom v nejbližších měsících. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Zároveň odmítl, že by město ohledně mostů podcenilo nebo zanedbalo situaci. Do mostních konstrukcí investovalo v letech 2014 až 2017 celkem 1,25 miliardy korun.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) řekla po sobotním zřícení lávky v Troji, že bude požadovat detailní prověření ostatních lávek a mostních konstrukcí v hlavním městě. "Uzavření radotínské lávky se zvažuje dlouhodobě, musí se zvážit velmi rychle," řekl ke stavu mostů Dolínek, který má v gesci Technickou správu komunikací.

Připomněl, že pro pěší se 15. prosince uzavře železniční most, protože lávky pro chodce a cyklisty se budou kompletně předělávat.

Dlouhodobě nevyhovující je i stav Libeňského mostu. Podle Dolínka ale město v současné době nemůže situaci řešit, protože ministerstvo kultury doposud nerozhodlo o tom, zda je konstrukce památkou, nebo není. Náměstek prý bude rozhodnutí urgovat v pondělí dopisem.

Ve vyhovujícím stavu není ani Hlávkův most, který vede nad ostrovem Štvanice. "Může tam dojít k vyloučení tramvajové dopravy v nejbližších měsících," upozornil Dolínek. U Barrandovského mostu pak město v lednu vyhlásí vítěze soutěže na diagnostiku mostu a začne se připravovat projekt jeho opravy.