Unie kývla: program podnikání opět může čerpat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Česko hlásí průlom ve sporu s Evropskou komisí o proplácení operačních programů. Úspěch v podobě odblokování čerpání se týká Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v gesci ministerstva průmyslu a obchodu, jehož platby z Bruselu stopla unijní exekutiva – stejně jako u několika dalších programů – letos v květnu. S touto zprávou se z Belgie vrátili vyjednávači Ministerstva po místní rozvoj, které je národním koordinátorem procesu získávání dotací z EU.

„Znovuobnovení proplácení finančních prostředků ze strany Evropské komise považujeme za velmi pozitivní zprávu a věříme, že podobný krok se podaří i zbývajícím operačním programům,“ sdělil deníku E15 první náměstek ministra Daniel Braun.

Komisi se na základě podkladů, jež si vyžádala v tuzemsku, nezdál u OPPI hlavně systém výjimek. „Evropská komise zpochybňovala způsob udělování výjimek v období ekonomické krize při výběru projektů v tomto programu. Ze strany řídícího orgánu bylo prokázáno, že tento postup nebyl v rozporu s právními předpisy nebo s nastavenými pravidly,“ uvedl Braun.

V praxi pokrok ve vyjednáváních s EU znamená, že ministerstvo financí může Brusel znovu žádat o uznání realizovaných projektů v rámci OPPI za „evropské“ a o refundaci prostředků vynaložených na realizaci těchto záměrů. K pátému říjnu představovala částka tohoto programu, předložená komisi k certifikaci, 10,2 miliardy korun. To dělalo 11,6 procenta nabídky do konce roku 2013.

Vynucenou přestávku na konečnou etapu čerpání uvalila komise letos na jaře také na operační programy Životní prostředí, Doprava a Regionální program Severozápad. Policie kromě toho vyšetřuje dvě výzvy eurodotací z regionálního programu Jihozápad. „V případě operačních programů Životní prostředí, Doprava a Severozápad stále probíhají intenzivní jednání jak na národní, tak evropské úrovni s cílem nalézt uspokojivé řešení. V případě regionálního operačního programu Jihozápad došlo k vyčíslení korekce a přijetí nápravných opatření. V návaznosti na to byla v září znovu spuštěna certifikace ze strany ministerstva financí,“ řekl Braun.

Na všechny se nedostane

Do konce roku 2013 může ČR s možností dvouletého dočerpání dosáhnout na 26,7 miliardy eur, což je asi 767,3 miliardy korun. Od počátku programového období bylo k 3. listopadu 2011 v rámci politiky soudržnosti EU podáno na českém území 71 973 žádostí o podporu v celkové hodnotě 1 129,2 miliardy korun (147,2 procenta alokace na léta 2007 až 2013). Proplacené prostředky na účty příjemců dosahují 280,6 miliardy korun (36,6 procenta). Certifikované výdaje předložené komisi činí 114,3 miliardy (14,9 procenta).