Unie otevřela kohouty. Přišly čtyři miliardy

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Čtyři miliardy korun do státního rozpočtu. Takový je průběžný výsledek obnoveného proplácení evropských dotací pro část domácích operačních programů, které povolila Evropská komise 23. července. Brusel tak reagoval, spočítalo ministerstvo pro místní rozvoj, na žádosti v objemu dvanáct miliard korun, které odeslalo ministerstvo financí ihned po znovuotevření unijních finančních kohoutů. Platby se nahromadily během preventivního pozastavení čerpání od března do konce června.

Z celkového přídělu zhruba osmi set miliard korun (26,7 miliardy eur) na léta 2007 až 2013 s možností dočerpání v dalších dvou letech dosáhla zatím republika na 141,1 miliardy korun. Jde o necelých 18 procent nabídky. „Tempo vyplácení konečným příjemcům je standardní, proplácení z unie dohání manko. I tak by letošek, pokud jde o plány, neměl být zásadně ohrožen,“ uvedl s problematikou dobře obeznámený zdroj, který nechtěl být s ohledem na teprve chystané zveřejnění čísel jmenován. „Potíže ale čekám u Vzdělávání pro konkurenceschopnost,“ dodal.

Stejný program označil za dlouhodobě rizikový v rozhovoru pro deník E15 první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun, který má čerpání na starosti. „Ještě hůře může být napřesrok, kdy čekáme souběh let 2010 a 2011. Nijak optimistické předpovědi má kromě Vzdělávání pro konkurenceschopnost program Životní prostředí,“ řekl.

Z 15 pozastavených programů dostalo zelenou osm, Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Životní prostředí na souhlas čekají. Patří mezi programy, u nichž existují individuální potíže, které neřešil český Akční plán nápravy. Právě přijetí tohoto scénáře umožnilo, aby se čerpání evropských peněz obnovilo.

Nárůsty za minulý měsíc jsou vidět ve všech sledovaných kategoriích. U podaných žádostí o platby z EU představuje přírůstek 8,2 miliardy korun (0,7 procenta). Ke schváleným projektům přibyly záměry za 7,9 miliardy korun (1,3 procenta). Ke konečným příjemcům připutovalo dalších sedm miliard korun, jde o národní veřejné zdroje, které Brusel následně proplácí. Tento domácí peněžní tok pokračoval i po pozastavení čerpání.

Mesícní monitorovací zpráva – cervenec 2012Mesícní monitorovací zpráva – cervenec 2012

U certifikovaných, to je uznaných, výdajů pro nepřerušené nebo opět „,povolené“ programy jde v případě čtyřmiliardového plusu o posun ve výši 2,9 procenta. Ožily penězovody u sedmi ze schválených osmi programů. Dolů šel – kvůli stažení výdajů z certifikace na základě vyjádření komise – pouze program Podnikání a inovace.