ÚOHS: Obrana musí dokončit tendr na servis airbusů

Vládní airbus

Vládní airbus Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aleksandr Markin

Ministerstvo obrany musí pokračovat v půlmiliardové zakázce na servis letounů Airbus A319. Minulý týden o tom rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Předseda úřadu Petr Rafaj vysvětlil, že ministerstvo transparentně nezdůvodnilo, proč tendr ruší. Ministerstvo zakázku zrušilo v květnu, nyní zvažuje, zda se proti rozhodnutí ÚOHS odvolá.

Zakázku na servis dvou airbusů z vládní letky na léta 2015 až 2021 obrana vypsala již v minulosti. Loni byla vyhlášena soutěž, kterou ministerstvo v květnu zrušilo. „Hlavním důvodem zrušení veřejné soutěže byly nejasnosti v obsahu podaných nabídek, které se nepodařilo v rámci možností zákona o veřejných zakázkách odstranit,“ uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Nejasnosti se podle ní týkaly především ceny některých položek a podmínek užití letového software.

„Úřad ve svém rozhodnutí konstatoval, že důvody uvedené zadavatelem v rozhodnutí o zrušení zadávacího řízení jsou natolik obecného charakteru, že nelze zkoumat, zda skutečně nastaly okolnosti označené za důvod pro zrušení zadávacího řízení,“ uvedl k tomu Radaj. Rozhodnutí ÚOHS podle něj dosud nenabylo právní moci.

Rozhodnutí ministerstva jeden z uchazečů napadl právě u ÚOHS. „V minulém týdnu úřad uložil ministerstvu obrany v zakázce pokračovat tím, že zrušil rozhodnutí zadavatele o zrušení zakázky,“ uvedla Zechmeisterová. „V tuto chvíli ministerstvo obrany zvažuje další postup, včetně možného uplatnění opravných prostředků proti rozhodnutí úřadu,“ dodala.

Protože dosavadní smlouva vypršela na konci loňského roku, ministerstvo uzavřelo smlouvu se společností Czech Airlines Technics na „nezbytně nutnou“ dobu do dokončení soutěže.

Letouny Airbus provozuje 24. základna dopravního letectva Kbely, která zabezpečuje přepravu ústavních činitelů ČR, přepravu vojsk armády do jednotlivých misí a další úkoly. K dispozici k tomu má dva stroje Airbus A 319, jejichž vnitřní uspořádání může měnit podle potřeby. Kbelská základna dále používá dopravní letouny Jak-40, CL-601 Challenger a transportní letouny CASA.