Obrana chystá miliardové investice. Zatím na papíře

Titus firmy Nexter

Titus firmy Nexter

Na první pohled to vypadá, že ministerstvo obrany posedla nákupní horečka. Vládou schválený plán akvizic, který má deník E15 k dispozici, počítá s investicemi za zhruba čtrnáct miliard korun. A nákup víceúčelových vrtulníků za dalších asi pět až osm miliard má projednat v nejbližších měsících.

Důvodem nákladných zakázek je nutnost nahradit už dosluhující a pro obranu země klíčovou techniku jako například 3D radary.

Kolem nich vedení rezortu už několik let bezradně lavíruje, což nelze omluvit ani tlaky domácích zbrojařských skupin a jejich zahraničních protihráčů. Ty se objevují při každém větším kontraktu.

Ve hře je hodně, především rostoucí bezpečnostní rizika a závazky vůči NATO

Nerozhodnost exministra Vlastimila Picka (nestraník) i jeho nástupce Martina Stropnického (ANO) způsobila, že akvizice se postupně navalily jako sněhová koule. Zatímco Picka zaměstnávala snaha udržet se ve funkci, Stropnický se rozkoukával. Jenže ani za čtrnáct měsíců, co je Stropnický v úřadu, se nezdá, že by začal mít tah na branku.

Svědčí o tom personální politika, tedy jmenování v pořadí už třetího náměstka pro vyzbrojování a druhého ekonomického náměstka. V kuloárech se hovoří o tom, že ministr není schopen vybudovat funkční tým. Všechny větší kontrakty jsou stále jen papírovými záměry. A některá výběrová řízení skončila krachem jako to půlmiliardové na opravy airbusů z vládní letky.

Ve hře je hodně, především rostoucí bezpečnostní rizika a závazky vůči NATO. Loňská dohoda koalice o postupném zvyšování obranného rozpočtu na 1,4 procenta HDP se nerodila lehce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy varoval před neschopností ministerstva absorbovat větší objemy peněz.

Pokud by Stropnický nad zakázkami dál váhal, s blížícími se volbami do sněmovny by prostředky mohly být utraceny za líbivější lákadla, než je technika pro vojáky. Nebylo by to poprvé.

Ministerstvo poptává nové zbraňové systémy

Po nákupu desítek bitevníků L-159, pronájmu stíhaček Gripen, zakázek na stovku transporterů Pandur a později lehkých obrněnců Iveco a tisícovek útočných pušek stojí armáda před další etapou modernizace. Mezi nejobjemnější zakázky budou patřit víceúčelové vrtulníkya přehledové 3D radary.

1. Víceúčelové helikoptéry

Vrtulník Surion firmy Korean AirspaceVrtulník Surion firmy Korean Airspace|Tomes Michael/E15Vrtulník Surion firmy Korean Airspace

Miliardového tendru na dvanáct až osmnáct víceúčelových vrtulníků by se mohla zúčastnit i Korean Airspace Industries se stroji Surion, řekl před týdnem náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Dosud byly favority americké společnosti Sikorsky a Bell a evropský Eurocopter.

Po loňských sporech o to, zda ruské Mi-24/35 mají nahradit ryze bojové nebo víceúčelové vrtulníky, zvítězila druhá varianta. S prvními dodávkami se počítá v roce 2017. Termín, o němž se v březnu zmínil šéf rezortu Martin Stropnický (ANO), je však zcela nereálný. I proto, že sofistikovaná vojenská technika se nevyrábí na sklad. Vláda zatím neschválila ani rámcový obrys zakázky.

2. Přehledové a letištní radary

Radar EL/M 2084 AD izraelské firmy EltaRadar EL/M 2084 AD izraelské firmy Elta|Tomes Michael/E15Radar EL/M 2084 AD izraelské firmy Elta

O nutnosti nahradit ruské radary P-37, které už o deset let přesluhují, se mluví několik let. Bez této techniky by armáda ztratila přehled o vzdušném prostoru. Místo stávajících 2D zařízení požaduje moderní 3D radary. Podle předběžné analýzy má k zakázce nejblíže izraelská Elta s radarem EL/M 2084 AD, druhý je Ground Master 403 francouzské Thales a americké Raytheon.

Obrana má na zakázku 5,9 miliardy korun. Částka zahrnuje nejen investici do deseti kusů, ale i náklady na logistiku a školení až do roku 2040. Dalších 670 milionů vláda přiklepla na čtyři letištní radary. S vyhlášením obou zakázek se v nedávno schváleném materiálu počítalo v tomto čtvrtletí. Ministerstvo se však teprve chystá oslovit všechny relevantní dodavatele, aby poslali předběžné nabídky.

První radary chce stejně jako víceúčelové vrtulníky získat v roce 2017. V tak krátké lhůtě je to však téměř vyloučeno. Po vyhodnocení veřejné soutěže je potřeba vypořádat námitky neúspěšných uchazečů a následně se s vítězem dohodnout na smlouvě.

3. Dopravní letouny CASA

Dopravní letoun CASADopravní letoun CASA|ministerstvo obranyDopravní letoun CASA

Bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel zřejmě přesvědčil ministerstvo o rozšíření flotily dopravních letounů CASA. Ke čtyřem stávajícím se mají koupit další dva jako náhrada za zastaralé ruské Jak-40. Nyní je ve hře varianta, že by se 75 procent z odhadovaných zhruba 1,6 miliardy korun zaplatilo už letos.

4. Servis letecké techniky

Proudový cvičný letoun L-39Proudový cvičný letoun L-39|ctkProudový cvičný letoun L-39

Je to několik zakázek týkajících se letounů Airbus A-319, L-410 a vrtulníků W-3A Sokol v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Až na letadla Airbus, kde už druhá soutěž zkrachovala, by s uzavřením kontraktů neměly být výraznější problémy.

Další 1,7 miliardy korun má stát pozáruční servis letounů L-159 a L-39 do roku 2022. Ministerstvo obrany chce jednání zahájit v září. Oba stroje vyrábí Aero Vodochody.

5. Pandury pro velitele a spojaře

Obrněné vozidlo PandurObrněné vozidlo Pandur|archivObrněné vozidlo Pandur

Ve třetím čtvrtletí letošního roku má být zahájena zakázka na dvě desítky obrněných vozidel Pandur zahrnující logistické zabezpečení a školení. Z celkového počtu bude šest velitelských a čtrnáct spojovacích.

Měly by stát přes miliardu korun. K vojsku by měly postupně přicházet v letech 2018 až 2020. Dodavatelem zřejmě bude česká společnost Excalibur Army, která v únoru uzavřela s americkým výrobcem transportérů smlouvu na licenční výrobu. Zakázku může zkomplikovat policejní vyšetřování firmy. I když chybí jasné důkazy, ministerstvo obrany možná bude s uzavřením smlouvy váhat.

6. Speciální obrněná vozidla

Obrněnec Titus firmy NexterObrněnec Titus firmy Nexter|ctkObrněnec Titus firmy Nexter

Celkem 42 vozidel včetně logistiky a výcviku má stát 2,2 miliardy korun. Armáda bude vybírat ze dvou nabídek – od francouzské společnosti Nexter s obrněnci Titus a pardubické firmy SVOS nabízející transportéry Vega.

Podvozek by v obou případech dodala kopřivnická Tatra. Tendr má být zahájen na podzim. Akvizici může ztížit možný úspěch Francouzů, proti němuž by zřejmě ostře protestovali zástupci českého obranného průmyslu.