Úřad vlády povede tajemník ze Slavkova Dvořák, mluvčím se stal Ayrer

Tajemník městského úřadu Slavkova u Brna Pavel Dvořák, nový šéf Úřadu vlády ČR.

Tajemník městského úřadu Slavkova u Brna Pavel Dvořák, nový šéf Úřadu vlády ČR. Zdroj: ctk

Novým šéfem úřadu vlády se stal dosavadní tajemník městského úřadu ve Slavkově u Brna Pavel Dvořák. Mluvčím vlády je Martin Ayrer, který doposud působil jako mluvčí ČSSD. Rozhodl o tom dnes kabinet premiéra Bohuslava Sobotky na svém prvním jednání.

Ayrer nahradí Janu Jabůrkovou, kterou si na úřad přivedl bývalý premiér Jiří Rusnok. Dvořák ve funkci střídá Radka Augustina, někdejšího místopředsedu Strany práv občanů - zemanovci. Ten za tuto partaj neúspěšně kandidoval v podzimních sněmovních volbách.

Sobotka už dříve řekl, že úřad vlády potřebuje ve svém čele zkušeného úředníka, který ho bude dobře řídit a nebude dělat politiku. Dvořák působil na pozici tajemníka 14 let a není členem žádné politické strany. Nový premiér také dříve oznámil, že šéfkou jeho sekretariátu bude Běla Hejná, která doposud vedla sekretariát ČSSD.

Rovněž vzniká i poradní tým trojkoaličního kabinetu, který vede někdejší předseda vlády a eurokomisař Vladimír Špidla. Sobotka by chtěl, aby v týmu byli poradci pro všechny ministerské oblasti. Nový kabinet bude mít zřejmě i svůj poradní orgán. Jak premiér dříve uvedl, nebude ale obdobou Národní ekonomické rady vlády (NERV), kterou měla koaliční vláda Petra Nečase.