Úředníci rozpustili Konvičkovu akci kvůli znevažování islámu

Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: CTK

Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
15
Fotogalerie
Úředníci pražského magistrátu dali policii pokyn k rozpuštění dnešní akce "s humorem do Mekky" protiislámské Iniciativy Martina Konvičky (IMK), která se konala před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Korunovační ulici. Zdůvodnili to tím, že účastníci shromáždění znevažují náboženství a odchýlili se od původně ohlášeného programu.

Několik desítek příznivců iniciativy zpočátku odmítalo z místa odejít, kolem 15:00 ale zůstal u ambasády jen kroužek diskutujících. Asi dvacítka policistů i magistrátní úředníci už z místa odjeli. Nikdo nebyl zadržen.

Konvičkovi příznivci se při dnešní akci převlékli za muslimy a před velvyslanectví umístili mobilní toaletu představující podle nich muslimskou svatyni Kabu v saúdskoarabské Mekce. Chystali se jí „kamenovat“ zmuchlanými novinami, a parodovat tak tento posvátný rituál islámu. Právě toto představení označili úředníci za znevažování náboženské víry a akci nechali rozpustit.

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty. Konvička a jeho stoupenci na ní vystupovali jako maskovaní muži převlečení za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní. Policie akci vyšetřuje jako výtržnictví.

Konvička dnes novinářům řekl, že bude postup magistrátu řešit se svým právníkem. Úředníci se nechtěli vyjádřit a odkázali na oficiální vyjádření mluvčího magistrátu. Policejní mluvčí Tomáš Hulan řekl, že nikdo nebyl zadržen a policie postupovala výhradně na základě žádosti úředníků.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) po shromáždění na Staroměstském náměstí žádala potrestání magistrátního úředníka, který akci povolil. Ministerstvo vnitra ale dalo úřadu za pravdu. Důvody k zákazu podle něj nebyly, ohlášení demonstrace ovšem podle vnitra mělo vzbudit zvýšenou pozornost.

Trestní oznámení

Magistrát ani dnešní shromáždění předem nezrušil, podle úředníků k tomu neměl důvod. K odvolání ani přesunutí akce organizátory nepřimělo ani oznámení magistrátu, že kvůli havárii kanalizace se akce před ambasádou nemůže konat. V pátek se kvůli tomu pokusil dosáhnout zrušení akce náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). IMK to označila za naschvál a zvažuje trestní oznámení.

Dnešní akce IMK byla svolaná na den 15. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum a Pentagon v USA. Útoky teroristů ze skupiny Al-Káida si tehdy vyžádaly téměř tři tisíce obětí. V pátek v saúdskoarabcké Mekce také začala velká pouť za účasti téměř dvou milionů muslimů ze 150 zemí.