Dva miliony muslimů jsou na pouti v Mekce, za porušení pravidel se deportuje

Muslimští poutníci v Mekce

Muslimští poutníci v Mekce Zdroj: CTK

Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
15
Fotogalerie
Skoro dva miliony muslimů ze 150 zemí se dnes shromáždilo v saúdskoarabské Mekce, aby začali plnit rituály velké pouti, kterou má každý zdravý muslim vykonat aspoň jednou za život. Podle saúdskoarabských úřadů je v davu přes 1,3 milionu poutníků z ciziny, z nichž naprostá většina do království dorazila letecky přes Džiddu.

Vzhledem k loňské tragédii, při níž se ušlapalo nebo udusilo přes dva tisíce poutníků, provázejí letošní pouť přísná bezpečnostní opatření. Vojáci a policisté podle agentury AFP nekompromisně brání lidem pohybovat se mimo určenou trasu pochodu a přes 200 cizinců už bylo deportováno, protože se neřídili instrukcemi.

Hášim Fálih z přípravného výboru pouti v Mekce listu Saudi Gazette řekl, že domácí poutníci přistižení při porušování pravidel budou uvězněni a pokutováni, cizinci deportováni. Úřady pátrají po poutnících, kteří se chtějí do Mekky dostat mimo kvóty, a zabavily už 48 tisíc aut, v nichž tito lidé jeli.

Mnozí z poutníků dnes vystoupili na horu Núr, na níž se podle islámské tradice prorokovi Mohamedovi poprvé zjevil bůh. Další pak navštívili jeskyni, v níž se Mohamed modlil a kde se mu dostalo vnuknutí šířit islám. Hora Núr se vypíná nad Mekkou, je z ní dobrý výhled na velkou mešitu, ale výstup na ni není snadný.

Většina poutníků dnes pobývala u Velké mešity v Mekce, kde se věřící, odění už do poutního šatu, modlili a mířili ke svatyni Kaba na nádvoří mešity. Nad davem kroužily vrtulníky, trasy byly vyznačeny a střeženy vojáky.

Každý poutník letos dostal elektronický náramek, který umožňuje rychlou identifikaci osoby, i když se jí udělá špatně nebo omdlí. V Mekce dnes panovalo velké horko a mnozí poutníci vypadali podle agentury AFP unaveně. Náramky obsahují kód, který lze přečíst s pomocí telefonu, takže lze identifikovat i cizince, kteří hovoří jenom svým místním jazykem.

„Řekli nám, abychom se nevzdalovali od své skupiny, abychom nastupovali včas do autobusů a respektovali vyznačené trasy,“ řekla šestatřicetiletá egyptská poutnice Raša Muhammadová.

Při loňské pouti 24. září zahynulo v tlačenici přes dva tisíce lidí a mnozí zůstali dlouho neidentifikovaní. Tato bilance vychází ze součtu mrtvých oznámených jednotlivými zeměmi, Saúdská Arábie uvádí 769 mrtvých a asi 900 zraněných, výsledek vyšetřování neštěstí plně nezveřejnila. Nigeřan Lawan Nasir při loňském neštěstí přišel o bratrance, přesto ale letos do Mekky jel. „Bylo by hloupé nejet na hadždž kvůli tomu, co se stalo, smrt přijde, až přijde má hodina,“ řekl.

Írán, který loni přišel při tlačenici o stovky svých občanů a letos do Mekky žádné věřící neposlal, tvrdí, že ani letos nejsou bezpečnostní opatření dostatečná. „Jak můžete pozvat 1,5 milionu poutníků a nemyslet na bezpečnost?“ řekl dnes šéf íránského organizačního týmu pro hadždž Saíd Ohadí. Podle kvót vypočítávaných z počtu obyvatel měl Írán právo vyslat na pouť 64 tisíc svých občanů.

==== ====¨