V pražském dopravním podniku opět zasahuje policie

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: Profimedia

Do pražského dopravního podniku dnes dopoledne opět přišli kriminalisté. Vyžádali si další podklady k trestním oznámením, která kvůli nevýhodným zakázkám městské společnosti připravil před časem advokát Václav Láska. Zásahu předcházelo anonymní trestní oznámení na bývalou pověřenou ředitelku Magdalenu Češkovou

Oznámení podle deníku Právo dostalo tento týden pražské vrchní státní zastupitelství. Podle anonymu měla Češková možnost zabránit pokračování nevýhodných zakázek. Tím, že to neučinila, se mohla dopustit trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové ale dnešní zásah policie s novým trestním oznámením nesouvisí.

„Jedná se o další část předávání podkladů ze strany dopravního podniku v trestním oznámení, které podal Václav Láska, a kvůli kterým policie byla v sídle podniku již několikrát,“ uvedla Řehková. Dodala, že vyžádané dokumenty oficiálně předal policii generální ředitel Milan Křístek.

Dozorový žalobce Adam Borgula z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 na otázku, zda kriminalisté mířili do kanceláře Magdaleny Češkové odvětil, že mají od soudce povolení pro celou budovu a to také využívají. „Blíže se nemohu vyjadřovat,“ sdělil serveru E15.cz.

:

Asi desítku velkých zakázek z minulosti nechal podnik letos prověřit, prověrka ukázala na jejich nevýhodnost a předražení. Policie si pro důkazy do pražského dopravního podniku přišla už v srpnu poté, co bývalý ředitel Vladimír Lich podal kvůli těmto smlouvám trestní oznámení.

Oznámení na konkrétní lidi z dopravního podniku a dodavatelských firem, kteří smlouvy podepsali, připravil advokát Láska. Podezírá je ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.