Václav Klaus míří z nemocnice rovnou do Institutu. Klidový režim prý dodržovat nebude

Václav Klaus opustil nemocnici. (17.9.2021)

Václav Klaus opustil nemocnici. (17.9.2021) Zdroj: Bl

Exprezident Václav Klaus na půdě svého institut (2.9.2021)
Václav Klaus opustil nemocnici.
Václav Klaus opustil nemocnici.
Václav Klaus opustil nemocnici.
Václav Klaus opustil nemocnici. (17.9.2021)
8
Fotogalerie

Bývalý prezident Václav Klaus dnes krátce přes 11 hodinou odjel z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde byl od úterý kvůli potížím s vysokým tlakem. Čekajícím novinářům řekl, že se cítí dobře. Dodal, že nyní zamíří do Institutu Václava Klause.

Podle deníku Právo strávil Klaus o víkendu v nemocnici dvě noci a v pondělí ho lékaři propustili domů. V úterý ráno se ale do nemocnice vrátil. Klaus dnes novinářům řekl, že měl velmi vysoký tlak a žaludeční komplikace. Lékaři mu předepsali léky, nyní se podle svých slov cítí dobře. Na novinářský dotaz poznamenal, že se u něj nedá očekávat dodržování klidového režimu a z nemocnice zamířil do svého institutu.

Do střešovické nemocnice nastoupil v úterý ve stejný den jako prezident Miloš Zeman, který byl podle lékařů dehydrován a lehce vyčerpán. Zeman ještě v nemocnici zůstává, do práce se plánuje vrátit ve středu. Klaus mu dnes popřál, aby se cítil lépe.

Video placeholde
Miloš Zeman v mládí • Videohub

Osmdesátiletý Klaus neměl v minulosti zdravotní problémy často. Jeho zdraví média sledovala v roce 2008, kdy podstoupil operaci kyčelního kloubu. V roce 2012 se podrobil operaci šedého zákalu. Na konci letošního února onemocněl covidem-19. Po přednášce pro studenty Vysoké školy ekonomické se nechal otestovat na koronavirus a výsledek byl pozitivní. Po vyšetření v nemocnici se odjel léčit domů.

Klaus se v minulosti opakovaně vyslovoval proti vládním opatřením, která mají zamezit šíření koronaviru. Na veřejnosti několikrát vystupoval bez ochrany obličeje, kvůli říjnovému vystoupení před Obecním domem v Praze dostal na konci ledna pokutu 10.000 korun od pražské hygienické stanice. Pokutu zaplatil, ale k pražskému městskému soudu podal kvůli pokutě žalobu na ministerstvo zdravotnictví.

Klaus se po listopadu 1989 déle než 23 let pohyboval ve vrcholných politických funkcích. Stál u zrodu Občanské demokratické strany (ODS) a 11 let byl jejím předsedou. Byl ministrem financí, více než pět let předsedou vlády, čtyři roky předsedou Sněmovny a deset let prezidentem republiky. V současnosti stojí v čele Institutu Václava Klause, přednáší a často se vyjadřuje k domácí i zahraniční politice.