Ve Vratislavicích na Liberecku hoří pivovar

Hasiči zasahují ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku, kde začalo nad ránem hořet v pivovaru.

Hasiči zasahují ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku, kde začalo nad ránem hořet v pivovaru. Zdroj: čtk

Ve Vratislavicích na Liberecku vypukl požár pivovaru.
Budova pivovaru Konrad Liberec ve Vratislavicích nad Nisou.
Hasiči zasahují ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku, kde začalo nad ránem hořet v pivovaru.
Ve Vratislavicích na Liberecku vypukl požár pivovaru.
Budova pivovaru Konrad Liberec ve Vratislavicích nad Nisou.
6
Fotogalerie

Vnitřek budovy i střešní konstrukci zasáhl požár, který vypukl v pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku. Oheň se dál nešíří, hasiči ale na místě stále dohašují, uvedla mluvčí libereckých hasičů Lucie Hložková. Při zásahu se zranili dva hasiči.

Hořet začalo krátce po čtvrté hodině ranní v Pivovarské ulici. „Zasahujeme uvnitř budovy i zvenku. V jednu chvíli se oheň dostal zpod střešní konstrukce na střechu, ale protože venku prší, nerozšířil se dál,“ uvedla mluvčí. Hasičům se požár podařilo lokalizovat. Příčinu vzniku ohně bude teprve zjišťovat vyšetřovací tým.

Zranění dvou hasičů nejsou vážná. „První utrpěl lehké zranění, byl při vědomí a s posádkou komunikoval. Byl převezen na traumatologii do liberecké nemocnice k dalšímu vyšetření,“ uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Druhý hasič má poraněné zápěstí. „Ošetřili si ho primárně jeho kolegové a do nemocnice převezli sami,“ dodal Georgiev.

Požár podle ředitele pivovaru Petra Hostaše výrobu neohrozí. „Naštěstí máme ještě sila, která jsou mimo rozsah požáru,“ uvedl Hostaš s tím, že škody budou milionové. „Musí se to celé vyklidit a asanovat,“ dodal.

Hasiči na místo poslali deset jednotek a patnáct kusů techniky. Oheň se podařilo lokalizovat před šestou hodinou raní. „Kvůli odvětrání prostor a vysoké teplotě pod střechou musely jednotky rozebrat střešní konstrukci, aby dohasily ohniska požáru,“ sdělila mluvčí Hložková. Příčinu vzniku ohně bude teprve zjišťovat vyšetřovací tým, vyšetřovatel už je na místě.

Pivovar Konrad se dříve jmenoval Pivovar Vratislavice. Byl otevřen v lednu 1874 a ještě v devadesátých letech minulého století zaměstnával čtyři stovky lidí a ročně vyrobil téměř půl milionu hektolitrů piva. Dnes v něm pracuje pět desítek lidí, v roce 2018 uvařil zhruba 140 tisíc hektolitrů piva.

V roce 1997 se Pivovar Vratislavice stal součástí společnosti Pražské pivovary a o rok později tam výroba skončila. Tradiční pivo Vratislav se od té doby vaří v Praze. Když v roce 1999 areál pivovaru koupila společnost HOLS a o rok později obnovila výrobu, musela vytvořit novou značku. Pivo pojmenovala po nástupci knížete Vratislava – Konrad.