Veřejných zakázek v pololetí přibylo, nedaří se je ale dotáhnout

Oprava silnice (ilustrační foto)

Oprava silnice (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Veřejní investoři vypsali v letošním prvním pololetí výběrová řízení na 4799 zakázek za 158,5 miliardy korun. Jejich počet meziročně stoupl o téměř 16 procent a je nejvyšší nejméně za posledních pět let, objem je srovnatelný s loňskem. Hodnota dokončených výběrových řízení naproti tomu klesla na nejnižší úroveň za pět let. Vyplývá to z informací analytické společností CEEC Research, která data získává z Věstníku veřejných zakázek

V samotném červnu připravili veřejní investoři 882 výběrových řízení za 30,1 miliardy korun. Počet plánovaných investic se sice proti loňskému červnu zvýšil o téměř 11 procent, jejich hodnota se ale propadla na polovinu. „Největší výběrové řízení měsíce června v hodnotě 7,4 miliardy korun vypsal Zlínský kraj na zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou v období let 2018 až 2027,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Ze zakázek vypsaných v prvním pololetí veřejní investoři zadali zatím pětinu ve vypsané hodnotě 21,9 miliardy korun. „Reálně však byly tyto zakázky soutěženy za 18,4 miliardy korun, což je o 16 procent méně, než jaká byla jejich hodnota při oznámení,“ píše CEEC Research.

Celkem stát a samosprávy za prvních šest měsíců letošního roku zadaly 4739 zakázek v celkové hodnotě 72,9 miliardy korun. V počtu dokončených výběrových řízení je to meziroční pokles o téměř 26 procent, v hodnotě snížení o víc než 30 procent. Z hlediska objemu jde o nejnižší hodnotu ve srovnatelném období za posledních pět let, tedy za celou dobu sledování, uvedla CEEC Research.