Většina českých firem letos plánuje nabírat nové zaměstnance. Lidí je ale nedostatek

Práce ve skladu.

Práce ve skladu. Zdroj: Profimedia.cz

.
2
Fotogalerie

Na 59 procent českých firem plánuje letos nabírat nové zaměstnance. Situaci jim komplikuje prohlubující se nedostatek uchazečů, a proto musí stále častěji své týmy doplňovat agenturními zaměstnanci nebo pracovníky z ciziny. S cílem zajistit loajalitu svých lidí a přilákat nové zájemce o práci plánují tři čtvrtiny zaměstnavatelů zvyšovat mzdy. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila personální agentura Grafton Recruitment koncem roku mezi 432 podniky.

Navzdory stále trvající pandemii očekávají personalisté větší poloviny firem růst. Nabírat hodlá až 59 procent respondentů průzkumu, dalších 30 procent pak předpokládá, že velikost firemního týmu se v nadcházejících 12 měsících nijak nezmění. Nejčastěji chtějí firmy zvyšovat počty zaměstnanců o méně než pět procent.

"V roce 2021 přijímalo nové zaměstnance 43 procent společností a my předpokládáme, že letos se jejich podíl ještě zvýší. Otázkou však je, zda budou firmy schopné na našem vyprahlém trhu najít dostatečný počet uchazečů,“ uvedl ředitel Grafton Recruitment a GI Group Martin Malo.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub

Velmi často se nyní firmy své personální potřeby snaží řešit i motivací zaměstnanců k přesčasům. "Tahle situace není dlouhodobě udržitelná. Rostoucí počet firem si proto začíná uvědomovat, že bez pracovníků ze zahraničí to nepůjde. Nábor cizinců je nevyhnutelný zejména ve výrobě,“ upozornil Malo.

Na 17 procent zaměstnavatelů plánuje počty pracovníků ze zahraničí v letošním roce navýšit. Obdobné jsou pak také plány týkající se agenturních pracovníků, jejichž podíl ve firmě by ráda navýšila desetina dotázaných. V obou případech však budou cizinci i agenturní pracovníci tvořit nejčastěji méně než deset procent celkového počtu zaměstnanců společnosti. Až pětina firem pak dále bojuje s nedostatkem lidí automatizací některých výrobních procesů a 18 procent podniků vybrané procesy najímá z jiných firem.

V loňském roce navýšila plošně mzdy téměř polovina podniků. Letos se k tomuto kroku kvůli situaci na trhu práce a inflaci chystá mnohem více zaměstnavatelů. "Nejčastěji půjde o pětiprocentní růst, necelá třetina firem však zvažuje růst desetiprocentní. Dobrou zprávou je, že naopak snižovat mzdy plánuje pouhé jedno procento firem," uvedl Malo. Odměny se chystá tento rok zvýšit 15 procent firem, stejně jako v případě mezd jde nejčastěji o zvyšování o pět procent.