Vláda přijme válečný balíček. Na pomoc firmám i domácnostem vyhradí 66 miliard korun

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Vláda dnes na svém zasedání rozhodla, že přijme opatření, která mají domácnostem i firmám pomoci se stoupajícími cenami energií. Základem bude úsporný tarif, který umožní proplatit téměř všem domácnostem část jejich účtu za energie. O podrobnostech však teprve vláda rozhodne v příštích týdnech formou nařízení. 

Úsporný tarif má být jedním z vládních nástrojů v boji proti rostoucím cenám energií. Půjde o jednorázový příspěvek, který by měl lidem pomoci ušetřit za spotřebu elektřiny a plynu a zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif bude platit již od nadcházející topné sezony, tedy od 1. října 2022 do 1. října 2023 a jeho získání proběhne automaticky, nebude nutné o něj žádat. Ceny energií od minulého roky vzrostly o desítky procent a některé prognózy odhadují nárůst cen do konce roku i o více než 80 procent. 

„Předběžně bylo na úsporný tarif schváleno 27 miliard korun. Poplatek za obnovitelné zdroje za firmy a domácnosti zaplatí stát ve zbytku tohoto roku, tedy od října do konce roku a také po celý příští rok. Na toto odpuštění bylo vyhrazeno 23 miliard korun,” řekl ministr průmyslu Jozef Síkela.

Síkela také zmínil možné částky, které by domácnosti mohly obdržet. Například ty, které využívají doma pouze elektřinu, získají slevu ve výši více než 11 tisíc korun. 

„Je na čase si otevřeně říct, že jsme v energetické válce, kterou proti nám rozpoutal ruský diktátor Putin,” otevřel svůj proslov po zasedání vlády Jozef Síkela. Podle něj nás tato válka postavila před dvě hrozby - úplné odpojení od plynu a extrémní nárůst cen energií. Odpojení od plynu by podle něj mělo významný dopad na české domácnosti i firmy. Fialův kabinet se podle svých slov snaží napravit kroky minulé vlády, která podle něj energetiku s Ruskem propojovala. 

Síkela také informoval, že v zásobnících je aktuálně uloženo 2,2 miliardy kubíků zemního plynu, což tvoří 66 procent celkové kapacity. S touto zásobou by Česká republika vydržela do ledna příštího roku a dnes bylo přijato opatření umožňující prodloužit dobu, po kterou by mohla země se zásobami vydržet. Prezident Miloš Zeman také už podepsal novelu energetického zákona, která zavádí princip “use it or lose it”. Ten má donutit provozovatele zásobníků je naplnit. 

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub

Vláda během středeční schůze také schválila uvalení sankcí na jednotlivce i subjekty dopouštějící se závažného protiprávního jednání. Ty budou spočívat v možnosti zmrazení majetku či zákazu vstupu osob. Mimo jiné řešila podmínky a schválila novelu ohledně vyslání ozbrojených sil ČR do zahraničí a krátkodobého pobytu cizích ozbrojených sil na území ČR nebo úpravu voleb do Rady ČT. 

“Nepočítáme s podporou víkendových nemovitostí a v tuto chvíli nepočítáme ani s podporou tarifů, které podporují nabíjení elektromobilů,” doplnil Jozef Síkela.