Ceny elektřiny stoupnou meziročně o 86 procent, říká neveřejná vládní analýza

Ministr průmyslu Jozef Síkela musí řešit zvyšující se ceny energií.

Ministr průmyslu Jozef Síkela musí řešit zvyšující se ceny energií. Zdroj: Profimedia.cz

Vláda už teď ví, že největším tématem podzimu budou ceny energií. S náklady na energie budou mít problémy i domácnosti s běžnými příjmy. To dokazuje vládní analýza o vývoji cen energií, kterou si nechal vypracovat ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem. Zpráva, kterou má deník E15 k dispozici, odhaduje zvýšení cen o desítky procent.

V porovnání s loňským říjnem budou podle analýzy na konci června ceny elektřiny vyšší o 45 procent, ceny plynu o 35 procent. „Dále si dovolíme upozornit, že model indikuje další zvyšování nákladů do konce roku 2022 a to o 86 procent u elektřiny a 59 procent u plynu, a to za předpokladu ustálení současné úrovně velkoobchodních cen,“ píše se ve zprávě s názvem Aktualizace odhadu nárůstu celkových nákladů na energie.

Odhad zvyšování nákladů použije vláda pro výpočet výše příspěvků na bydlení a další podpory občanům. Zákonodárci budou tento týden schvalovat zjednodušení čerpání dávky na bydlení, které by nemělo být tak administrativně náročné jako dosud. Důležité to bude i pro sestavení novely letošního státního rozpočtu, který bude muset státní pomoc obyvatelům s energiemi zohlednit.

Pramen: Aktualizace odhadu nárůstu celkových nákladů na energie

To, jak se projeví zvyšování cen u jednotlivých domácností, záleží na různých faktorech, například na velikosti roční spotřeby či charakteru smlouvy s dodavatelem energií. „Nejvyšší nárůsty nákladů se dotkly nebo dotknou zákazníků, kteří přecházejí z režimu dodávky poslední instance, nebo jim končí fixace cen,“ píší předkladatelé. „Zákazníci s kontrakty na dobu určitou s fixovanou cenou, kteří zůstávají u stejného dodavatele, pocítí zvýšení ceny později,“ uvádí analýza. Zvýšení cen by se mělo podle odhadu dotknout do konce letošního roku zhruba pěti milionů odběratelů elektřiny z celkových 6,2 milionu, a zhruba 2,5 milionu odběratelů plynu z celkových 2,8 milionu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu mezitím přišlo s rámcovým návrhem na zavedení tzv. úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem hradit vyšší náklady na energie. Ty bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou. „Mechanismus lze zjednodušeně popsat následovně – stát zašle operátorovi trhu ze státního rozpočtu finanční prostředky na úhradu příspěvku na úsporný tarif, operátor trhu pošle příspěvek obchodníkům s elektřinou či plynem a obchodníci ho uplatní ve výši zálohy či ve faktuře ve prospěch zákazníka,“ uvedl rezort v předkládací zprávě.

Proč roste cena energíí:

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub

Výši příspěvku vláda teprve určí, měla by se pohybovat okolo 15 až 20 procent, nejvíce však devět tisíc korun. Podle Síkely bude tarif pro domácnosti automatický, o slevu nebude třeba žádat. Státní rozpočet, který bojuje s prohlubujícím se deficitem, by to stálo 16 až 24 miliard korun. Ministři se musejí ještě dohodnout, jak moc bude příspěvek plošný, nebo naopak adresný.

Tarif se nemá vztahovat na chaty a chalupy, dobíjení z elektromobilů, vytápění z tepláren ani firem. Pokud některá domácnost využívá více zdrojů, získá příspěvek dvakrát. Tarif by měl platit od nadcházející topné sezony od 1. října 2022 do 1. října 2023. Pro firmy vláda hledá řešení zvlášť.