Vláda zemědělcům zelenou naftu rušit nebude, řekl ministr zemědělství Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Vláda se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nechystá omezit podporu takzvané zelené nafty, tedy nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu. Řekl to dnes v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce.

Proti zvýšení daně na naftu farmáři protestují v Německu či ve Francii. Čeští zemědělci se podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala v březnu pravděpodobně zapojí do celoevropských protestů. Zda se uskuteční i na národní úrovni, záleží na tom, zda vláda vyjde vstříc požadavkům farmářů, dodal.

„Je tu celá řada věcí, které lze ovlivnit na národní úrovni. Dáme ministrovi (Výbornému) ještě prostor na to, aby se našla koaliční shoda,“ řekl Doležal. Čeští zemědělci se podle něj potýkají s vysokými náklady a složitou byrokracií. Vadí jim například přísné kontroly na hranicích nebo zvýšení daně z nemovitých věcí, které přinesl konsolidační balíček. „Čeští zemědělci mají spoustu důvodů, proč protestovat,“ doplnil.

Proti zvýšení daně na naftu protestují farmáři v Německu či ve Francii. „Česká vláda nikdy neuvažovala o tom, že by zrušila zelenou naftu,“ uvedl Výborný. K požadavkům zemědělců řekl, že je připraven vést dialog, změny ale musí přijít postupně.

S problémy se v Česku podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy potýkají zejména menší zemědělci a rodinné farmy. Spíše než nedostatečná dotační podpora za to může zbytečná byrokracie, řekl. „Když chtějí růst, okamžitě na ně zaklekne stát,“ doplnil.

Výborný požádal svého francouzského kolegu o ochranu českých autodopravců, kteří podle něj čelili útokům ze strany francouzských zemědělců při jejich demonstracích, informoval dříve na síti X, kde následně i poděkoval za rychlou reakci francouzské strany. Tamní úřady podle něj dostaly příkaz okamžitě zakročit. Dnes v ČT řekl, že se uskutečnily útoky i proti polským nebo belgickým dovozcům. „V uplynulých dnech došlo opakovaně k napadání řidičů kamionů, kteří dovážejí zemědělské komodity,“ uvedl.