Vnitro řeší bezpečnost měkkých cílů, chce větší ochranu i před teroristy

Letiště Praha

Letiště Praha Zdroj: Reuters

Obchodní centrum Chodov
Obchodní centrum
Diváci v O2 areně
Diváci v O2 areně
Národní divadlo
8
Fotogalerie

Národní divadlo, vysočanská O2 arena, Letiště Praha, hlavní nádraží nebo například velká obchodní centra. Ve veřejně přístupných budovách, kde se obvykle koncentrují velké davy lidí, chce stát zvýšit bezpečnost pro případ mimořádných událostí – od požárů po teroristické útoky.

Ministerstvo vnitra proto vypsalo soutěž na odbornou firmu, která vypracuje strategii ochrany nejen pro takzvané měkké cíle, ale obecně pro společensky významné objekty. Rezort předpokládá, že získá materiál do dvou let a zaplatí za něj necelých deset milionů korun.

„Výsledkem budou doporučení pro provozovatele těchto objektů a také návrhy pro státní správu, jak provozovatelům pomoci,“ vysvětluje plukovník Luboš Votípka, vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva při generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. To spadá pod ministerstvo vnitra. Strategie se zaměří hlavně na nákupní, kulturní, společenská a sportovní centra i na dopravní uzly.

Největší slabiny v zabezpečení a ochraně těchto zpravidla velice členitých a vícepodlažních budov spočívají v tom, že každý objekt má jinak nastavené postupy pro případ nouze. Lidé, kteří v nich denně pracují, navíc tato pravidla obvykle ani neznají. V krizové situaci pak hrozí zmatek, který ztěžuje práci záchranářů, míní Votípka.

„Nejednotné postupy představují největší nebezpečí. Jinak se chovají zaměstnanci, jinak bezpečnostní agentury. Například v tom, jak informují návštěvníky i záchranáře a co jim vůbec říkají,“ říká Votípka.

S provozovateli některých objektů už záchranné složky nastartovaly spolupráci, třeba s Národním divadlem nebo s obchodním centrem Černý Most. „Protože by pracovníci všech těchto objektů měli místo opouštět jako poslední, poskytneme jim materiál pro ochranu,“ dodává Votípka. Například ochranu dýchacích cest nebo speciální svítilny.

Jednotný scénář by tak měl v krizových situacích například určit, kudy evakuovat návštěvníky z budov. Aby nenastala situace, kdy dav prchajících osob brání opačným směrem mířícím záchranářům v tom, aby se rychle dostali do nitra budovy. Nová pravidla se mají týkat i používání výtahů nebo směrování eskalátorů, přepínání směru proudění vzduchu a varování osob včetně těch v okolí budov.

Naposledy došlo k tragické události a evakuaci osob ve veřejné budově loni v prosinci, když dvaačtyřicetiletý střelec zabil ve Fakultní nemocnici Ostrava sedm osob.