Vysílání vojáků do Iráku či Afghánistánu narazí na SPD a komunisty

Vojáci Armády ČR na misích v Afghánistánu a Iráku slavili Vánoce

Vojáci Armády ČR na misích v Afghánistánu a Iráku slavili Vánoce Zdroj: Armáda ČR

Vojáci Armády ČR na misích v Afghánistánu a Iráku slavili Vánoce
Vojáci Armády ČR na misích v Afghánistánu a Iráku slavili Vánoce
3
Fotogalerie

Vojsko chce v příštím roce nasadit v zahraničí 650 mužů a žen. Vláda se bude muset obrátit na Demokratický blok.

První problém, který bude muset nová ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) po nástupu do funkce řešit, bude hlasování poslanců o vyslání vojáků do ciziny. Na dosavadní spojenectví ANO, SPD Tomia Okamury a komunistů, pomocí něhož si především tyto tři strany rozdělily Poslaneckou sněmovnu, nová šéfka rezortu spoléhat nemůže.

Armáda chce přitom výrazně posílit mise v Iráku a Afghánistánu. Šlechtová se proto bude muset obrátit na Demokratický blok složený z odpůrců hnutí Andreje Babiše.

„Jsme dlouhodobými kritiky zahraničních intervencí pod hlavičkou NATO,“ sdělil Právu Okamura s tím, že podporu jeho poslanců by měla jen operace pod hlavičkou OSN nebo Rady bezpečnosti.

Totožný názor má KSČM, která se vždy stavěla k účasti Česka v zahraničních operacích NATO nebo USA odmítavě. Jak okamurovci, tak komunisté prosazují referendum o vystoupení země z NATO.

Prioritou je Blízký východ a Pobaltí

Náčelník generální štábu Josef Bečvář na úterním velitelském shromáždění řekl, že chce zvýšit české zapojení v Afghánistánu a Iráku. Pokud záměr odsouhlasí parlament, na mise by celkem vyjelo 650 českých vojáků. Záměr podporuje i prezident Miloš Zeman.

Končící ministr obrany Martin Stropnický (ANO) doplnil, že se plánuje vyslání větší skupiny tvořené dvěma až třemi stovkami vojáků do Iráku. Její složení však není zatím úplně určené. "Může to být naskládané z různých specializací. Je tam velký zájem o naše zdravotníky," poznamenal. Do Iráku by jednotka odjet v druhé polovině příštího roku. Bez souhlasu Poslanecké sněmovny a Senátu to však nepůjde.

Stropnický připomněl, že příští rok česká armáda vyšle dohromady téměř 300 vojáků do Pobaltí v rámci posílení přítomnosti NATO na východním křídle aliance. V současné době má na misích kolem čtyř set vojáků, nejvíce jich působí v Afghánistánu.

"Vzhledem ke své velikosti jsme hodně aktivní. Když se říká, že se problém migrace má řešit v místě, tak přesně to děláme hodně," doplnil.