World Press Photo v Praze nebude. Chybějí peníze

Aktivistka Ieshia Evans se postavila proti zástupu ozbrojenců s otevřenými dlaněmi během protestů proti policejní brutalitě v Louisianě. Snímek fotografa Jonathana Bachmana vyhrál v kategorii Současné problémy.

Aktivistka Ieshia Evans se postavila proti zástupu ozbrojenců s otevřenými dlaněmi během protestů proti policejní brutalitě v Louisianě. Snímek fotografa Jonathana Bachmana vyhrál v kategorii Současné problémy. Zdroj: World Press Photo/Jonathan Bachman

3. místo v kategorii příroda získal Bence Mate s hvězdnou noční obloha nad africkými buvoly.
Vítězným snímk Burhana Ozbilici, který zachytil vraždu ruského velvyslance v turecké Ankaře.
Kai Pfaffenbach uspěl v kategorii Sport s Usainem Boltem, který si běžel pro zlato na letní olympiádě v brazilském Riu.
Český fotograf Michael Hanke byl oceněn za snímky z turnaje mladých šachistů.
První místo v kategorii každodenní život získala Paula Bronstein.
6
Fotogalerie

Aktuální ročník prestižní putovní výstavy reportážní fotografie s vítězným snímkem Burhana Ozbilici, který zachytil vraždu ruského velvyslance v turecké Ankaře, v Praze nebude.

Čeští pořadatelé World Press Photo, které se v tuzemsku pořádalo pravidelně od roku 2002, bez dalšího odůvodnění tento fakt oznámili na facebookových stránkách akce. Poté zrušili i webové stránky a dále nekomunikují.

Důvodem je nedostatek finančních prostředků. „Letošní ročník v Praze nebude, protože pořadatel nesehnal dostatečné finanční prostředky. Ale hledáme partnery pro následující ročníky,” uvedla na dotaz deníku E15 Babette Warendorfová, kurátorka a manažerka výstavy z centrálního oddělení soutěže v Amsterdamu. Kolik ale uspořádání výstavy stojí, není známo.

Variantou je, že příští ročník uspořádá Veronika Souralová. Ta už druhý rok provozuje českou odnož soutěže. „Dávalo by smysl provozovat obě soutěže. Ale letos už jsme časové vytížení i kvůli uvedení nového formátu Czech Nature Photo a nebyly bychom schopni výstavu uspořádat. O příštím ročníku budeme velmi vážně uvažovat,” řekla Souralová.

Prestižní soutěž World Press Photo je největší platforma reportážní fotografie, která vznikla v roce 1955 v Nizozemí. Každým rokem stoupá počet přihlášených snímku a jejich autorů.

Do ročníku 2017 se přihlásilo přes pět tisíc fotografů ze 125 zemí s víc jak osmdesáti tisíci fotografiemi. Soutěž reflektuje světová témata minulého roku. Aktuálně probíhá výstava v zavedené fotografické galerii Westlich ve Vídni a dále poputuje do Maďarského muzea etnografie v Budapešti.  V tomto ročníku se v kategorii sportovní reportáže umístil český fotograf Michael Hanke se svou serií z šachového turnaje.