Zdravotnictví si nepolepší, nemá peníze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

České zdravotnictví čeká příští rok stagnace, peněz na péči bude zhruba stejně jako letos. Výjimku mají tvořit lékaři a sestry v nemocnicích, jimž se od ledna zvýší platy o 6,25 procenta. Počítá s tím návrh úhradové vyhlášky, kterou včera představil šéf rezortu Leoš Heger (TOP 09). Nyní ho budou moci připomínkovat jednotlivá zařízení, tedy i samotní zdravotníci.

Lékařský odborový klub si stěžuje už nyní, žádá desetiprocentní nárůst mezd, jak si vymohl v memorandu uzavřeném po nátlakové akci Děkujeme, odcházíme. „Přidáno o deset procent zatím opravdu nedostanou. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v půlroce. Ekonomika s růstem příliš nepočítá,“ konstatoval Heger.

Rezort bude mít opět k dispozici přibližně 290 miliard korun. Oproti letošku by mohly pojišťovny vybrat o dvě až tři miliardy navíc, bude ale záležet například na zaměstnanosti. Stejně vysoké platby mají pobírat nemocnice, praktičtí lékaři, specialisté, gynekologové, zubaři nebo záchranná služba.

Mírný pokles zřejmě zaznamená laboratorní a radiodiagnostická péče a až o 15 procent méně mohou dostávat lázně a ozdravovny. Změnu čeká způsob financování nemocnic a lůžkových zařízení. Ať už velká či malá zařízení budou moci za stejné výkony nárokovat také stejně peněz. Novinkou budou i platby podle počtu pacientů. „Nemocnice a zařízení, kam pacienti nepřijdou, těžko mohou očekávat, že budou dostávat peníze jen za svou existenci,“ uvedl Hegerův náměstek Petr Nosek.

Ministerstvo dá nyní vyhlášku k připomínkám. Nosek doufá, že zdravotníci nepřijdou jen se stížnostmi typu „všichni máme málo a chceme přidat“, ale představí i návrhy, kde by bylo možné další peníze vzít.