Zeman jmenoval vládu opřenou o KSČM na výročí vraždy Horákové, všímají si zahraniční agentury

Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše

Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše Zdroj: Zbyněk Pecák

Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
Andrej Babiš a Miloš Zeman
9
Fotogalerie

Zahraniční agentury si ve svém zpravodajství o středečním jmenování druhé vlády premiéra Andreje Babiše prezidentem Milošem Zemanem všímají toho, že ceremonie se uskutečnila na výročí justiční vraždy Milady Horákové, kterou komunistický režim nechal popravit v roce 1950. A v této souvislosti agentury připomínají, že poprvé od roku 1989 mají komunisté ohledně budoucnosti vládního kabinetu klíčovou roli.

Agentura AFP v textu o jmenování vlády klientům vysvětlila, že koalici tvoří centristické a populistické ANO premiéra Andreje Babiše a sociální demokraté a že kabinet se v parlamentu bude opírat o podporu komunistů výměnou za jejich vliv ve státních firmách. AFP rovněž napsala, že je to poprvé od sametové revoluce vedené pozdějším prezidentem Václavem Havlem, kdy klíčovou roli při vzniku vlády mají komunisté.

Reuters ve své zprávě upozornil, že jmenování vlády má pro koaliční sociální demokracii hořký symbolismus, neboť se tak děje v den výročí jejího sloučení s komunistickou stranou v roce 1948 a v den výročí justiční vraždy Milady Horákové. A právě komunisté mají novou vládu v parlamentu podpořit.

Reuters poznamenal, že ustavení vlády provázely spory s prezidentem Milošem Zemanem, který odmítl jmenovat ministrem zahraničí sociálního demokrata Miroslava Pocheho. Agentura také připomněla, že většina stran s Babišem odmítla spolupracovat kvůli jeho trestnímu stíhání v souvislosti s unijními dotacemi.

O Babišově dotační kauze informuje také německá DPA, která rovněž jako Reuters upozornila na to, že jmenování vlády přišlo v den výročí smrti jedné z obětí komunistického režimu a že komunisté, od kterých premiér čeká podporu, mají v programu vystoupení z NATO.

"Novou menšinovou vládu by poprvé od roku 1989 měli tolerovat komunisté," uvedla rakouská APA s tím, že konečné rozhodnutí chce KSČM učinit o víkendu. Agentura také zmínila spor ohledně jmenování Pocheho, kterého Zeman odmítá, a Babišovo prohlášení, že vláda chce bojovat proti nelegální migraci.