Zeman nemá nad ústavou spekulovat, ale jednat podle ní, vzkázal na Hrad Sobotka

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě.
Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
Miloš Zeman
Zeman a Babiš
15
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman není ústavní soudce, aby ústavu vykládal, řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman by neměl nad ústavou spekulovat, ale jednat podle ní, dodal předseda vlády před odpoledním jednáním užšího vedení sociální demokracie. 

Sobotka doufá, že Zeman vyhoví jeho návrhu a ministra financí Andreje Babiše (ANO) odvolá v době, "která nebude příliš dlouhá".

"Ústava hovoří jasně, prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády, nad rámec toho není co dodat," uvedl Sobotka. Nevidí důvod posílat kvůli Babišovu odvolání na Hrad další dokument. Doufá, že prezident bude postupovat podle ústavy. "A to v době, která nebude příliš dlouhá," řekl.

Sobotka nechtěl spekulovat, co by nastalo, kdyby prezident ústavu nerespektoval. Kvůli pověsti země navenek i domácí stabilitě je nutné, aby každý ústavní činitel plnil povinnosti a slib, který občanům a republice dal, vysvětlil. "Ten slib dal také prezident," řekl.

Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec připustil, že pokud bude situace trvat týdny a týdny, mohl by zasáhnout Senát s ústavní žalobou. "K tomu jsme ale ještě daleko," uvedl.