Zeman přelstil Peake: novelu pro její miniaturní klub LIDEM vetuje

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

To, co se už zdálo být jisté, se zadrhlo. Miloš Zeman jako prezident vetuje novelu, která má umožnit vznik klubu poslanců LIDEM. Řekl to v úterý večer na setkání s lidmi v Novém Veselí, kterým poděkoval za podporu a za jejich účast v prezidentské volbě. Pokud by se vznik klubu LIDEM nepodařilo dotáhnout do konce, uskupení by přišlo o 53 tisíc korun z erárních peněz měsíčně.

Novelu sněmovního jednacího řádu umožňující vznik klubu LIDEM, už přes ostré protesty opozice minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. Nyní se jí bude zabývat Senát, který se ale sejde až v polovině března.

Předloha nově snižuje nutný počet členů pro klub, který vznikne během volebního období, z nynějších deseti na šest. Prosadil to v už ústavně-právním výboru Marek Benda (ODS). Poslanců nejmenší vládní strany LIDEM, která vznikla po rozpadu Věcí veřejných je osm, z nich dva navíc nejsou ve straně.

Pokud předlohu parlament nakonec schválí, bude ji už posuzovat nový prezident, Zemanova inaugurace se koná 8. března. Prezident může zákon vrátit sněmovně, poslanci ho mohou přehlasovat většinou nejméně 101 hlasu.

Peake: Prezident by měl mít důležitější témata

„Udivuje mne, že nově zvolenému prezidentovi stojí strana LIDEM za tolik přemýšlení. Od prezidenta očekávám více nadstranickosti a soustředění se na důležitější a dlouhodobější témata, než je drobná formální úprava jednacího řádu poslanecké sněmovny. Doufám, že úřadu nebude zneužívat k vlastním mocenským zájmům a propagaci své strany SPOZ,“ napsala E15. cz v reakci na Zemanova slova šéfka LIDEM Karolína Peake.

Nový poslanecký klub, pokud jeho vznik projde, získá i finanční příspěvek na chod, ačkoli dosud platný jednací řád s tím pro frakce vzniklé až v průběhu volebního období nepočítá. Na návrh Viktora Paggia (LIDEM) sněmovna toto ustanovení vypustila.

Osmičlenný klub LIDEM by tak jako ostatní dostával měsíční pevnou částku 24 500 korun plus 3550 korun na každého poslance. Taková jsou dosud platná pravidla hospodaření klubů, jak je poslanci schválili loni, jejich změna se nepředpokládá. Klub LIDEM by tedy na provoz mohl dostávat dohromady přibližně 53 tisíc korun měsíčně.

Z příspěvků si poslanecký klub hradí kromě nákladů na běžný provoz například odborná stanoviska a expertizy nebo pronájem prostor k jednání mimo sněmovnu či zahraniční cesty svých členů.