Česko si místo čekání na pokles připsalo nový rekord přírůstku případů COVID-19

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí v Praze.

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí v Praze. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí v Praze.
Polní nemocnice v Letňanech.
3
Fotogalerie

Ve středu přibylo v Česku 15 729 potvrzených případů nemoci COVID-19. Je to zatím nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie a potřetí, kdy počet pozitivních testů za jediný den překročil 15 000. V posledních dnech se přitom kvůli očekávanému efektu řady opatření čekaly spíš poklesy. Ministerstvo zdravotnictví na této vlně mírného optimismu také představilo plán postupného rozvolňování. 

Dosavadní maximum z 27. října bylo o 65 nižší. Oproti minulé středě, na kterou ale připadl státní svátek, přibylo 2 751 případů. V předchozích dnech tempo růstu nových případů nemoci v zemi zvolňovalo, od tohoto pondělí nicméně denní přírůstky znovu stoupají. 

Do bilance úmrtí s covidem přibylo oproti večerním údajům dalších 44 lidí, od začátku března tak zemřelo 4 133 lidí, kteří se nakazili koronavirem. Nejvyšší za celou dobu epidemie je nyní podle posledních údajů i počet hospitalizovaných, v nemocnicích se léčí téměř 8 300 lidí s koronavirem, z toho 1244 bylo ve vážném stavu.

Od vypuknutí epidemie v Česku se nemocí COVID-19 nakazilo víc než 378 700 lidí, skoro 200 tisíc z nich se už vyléčilo. Momentálně je v zemi 174 820 nakažených.