Igor Pauer se spojil s majiteli Wood & Company, lákají nováčky do kryptosvěta

Bitcoin neprožívá právě nejlepší časy (obrázek byl vegenerován umělou inteligencí Midjourney)

Bitcoin neprožívá právě nejlepší časy (obrázek byl vegenerován umělou inteligencí Midjourney) Zdroj: Midjourney

Kryptopodnikatel Igor Pauer
2
Fotogalerie

Vladimír Jaroš, Jan Sýkora a Ľubomír Šoltýs, kteří vlastní investiční společnost Wood & Company, zakládají spolu s kryptoměnovým expertem Igorem Pauerem společnost Veroblock. Připravují projekt, který nováčkům usnadní vstup do světa kryptoměn. Podrobnosti dosud tají.

„Naším společným cílem je vybudovat propojení mezi současným finančním světem a kryptem tak, aby do této nové ekonomiky mohli a chtěli vstoupit další účastníci, pro něž je prozatím krypto velmi složité, často nedostatečně transparentní, a tím i málo důvěryhodné,“ uvedl Vladimír Jaroš v tiskové zprávě.

Veroblock uvede na trh údajně inovativní produkt, po kterém komunita kolem kryptoměn již delší dobu volá, tvrdí Pauer s tím, že firma má globální ambice. Podrobnosti Veroblock představí na začátku příštího roku.

Pět způsobů, jak přijít o vše aneb Čemu se vyhnout ve světě kryptoměn

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

V době, kdy Alza.cz v roce 2017 zaváděla přijímání bitcoinových plateb, působil Pauer v e-shopu na pozici ředitele e-commerce business.

V minulosti Pauer podle svých slov spolupracoval s investory ve Švýcarsku či v Asii, kteří se snažili založit takzvanou hybridní banku, tedy instituci podléhající standardní bankovní regulaci, zároveň ale s divizí zaměřenou na kryptoměny. „Ta spolupráce každopádně nedopadla a teď už dělám na jiném projektu,“ řekl Pauer v nedávném rozhovoru pro deník E15.

I když tehdy ještě o novém podnikání odmítl podrobněji mluvit, naznačil, kam bude směřovat. „Obecně platí, že zatím krypto připomíná Linux. Umí ho používat zhruba jedno procento populace. Rád bych alespoň trochu přispěl k tomu, že jej zvládnou obsluhovat třeba i seniorky. Aby se krypto přesunulo od Linuxu k Applu, kde stačí zmáčknout jedno tlačítko a neřešit věci jako privátní klíče, seedy a podobné záležitosti,“ řekl.

Wood & Company vznikla v roce 1991, dnes má kanceláře v sedmi evropských zemích. Skupina je největším obchodníkem na pražské a budapešťské burze, věnuje se také službám při správě majetku. Dohromady spravuje aktiva za více než čtyři miliardy eur.

Kryptopodnikatel Igor PauerKryptopodnikatel Igor Pauer|E15 Michael Tomeš

Kryptoměnový svět v poslední době prožívá značně nejisté období. Prakticky celý trh klesá, nejznámější kryptoměna bitcoin zaznamenala za uplynulých dvanáct měsíců hluboký propad. Na náladě investorům nepřidal ani nedávný kolaps kryptoměnové burzy FTX a problémy její konkurence.

Domácí kryptoměnovou scénou otřásl pád společnosti Xixoio, policie zakladatele firmy podezírá z podvodu a praní špinavých peněz. Xixoio se zaměřovalo na takzvanou tokenizaci firem, způsob, jak firmě získat finance prostřednictvím emise tokenů. Investorům slibovalo vysoké zhodnocení.