Auto za miliony dolarů: dražba Bondova astonu překonala odhady

Aston Martin DB5 Bond Car (1965)

Aston Martin DB5 Bond Car (1965) Zdroj: auto.cz

Aston Martin DB5 Bond Car (1965)
Aston Martin DB5 Bond Car (1965)
Aston Martin DB5 Bond Car (1965)
Aston Martin DB5 Bond Car (1965)
Aston Martin DB5 Bond Car (1965)
23
Fotogalerie

Automobil Aston Martin modelu DB5, kterým jezdil filmový James Bond, byl vydražen za 6,4 milionu dolarů (zhruba 149 milionů korun). Cena tak překonala odhady, které se pohybovaly mezi čtyřmi a šesti miliony dolarů.

Luxusní vůz se prodával na aukci společnosti RM Sotheby’s, která se specializuje na sběratelská vozidla, během automobilového týdne v kalifornském Pebble Beach. Kdo auto koupil, odmítla společnost uvést. 

“Žádné jiné auto nehrálo tak důležitou roli ve filmu a v popkultuře obecně,” uvedl odborník Barney Ruprecht ze Sotheby’s, kterého citoval americký server CNBC, jenž na prodej upozornil. 

Vydražený automobil má sněhově šedý odstín a je vybavený pro boj s filmovými padouchy. Jsou v něm prostory pro ukrytí zbraní a ve dveřích řidiče se nachází telefon.

Jedná se o třetí ze čtyř postavených exemplářů, který vznikl podle specifik prezentovaných ve slavné bondovce Goldfinger z roku 1964. Tenhle konkrétní vůz ale vznikl až pro potřeby prezentace následující bondovky Thunderball z roku 1965. Prodaný automobil si však ve filmu nikdy nezahrál, sloužil pouze pro propagaci. 

Britský výrobce luxusních automobilů Aston Martin se v letošním prvním pololetí propadl do ztráty 78,8 milionu liber (2,2 miliardy korun), zatímco o rok dříve hospodařil se ziskem 20,8 milionu liber. Firma to zdůvodnila především slabou poptávkou v Evropě. 

Automobilka prochází plánem restrukturalizace, a to už od roku 2014, kdy její otěže převzal výkonný ředitel Andy Palmer. Jeho cílem je obnovit a posílit modelovou řadu a přesunout se do nových segmentů.

Podáívejte se na Aston Martin model DB5 z roku 1965: