Berdych i Kvitová jsou ve čtvrtfinále

Po prohraném prvním setu dokázal Tomáš Berdych vyhrát další tři sady poměrem 7:6. Soupeři nakonec nepodal ruku.

Po prohraném prvním setu dokázal Tomáš Berdych vyhrát další tři sady poměrem 7:6. Soupeři nakonec nepodal ruku. Zdroj: reuters

První grandslamový turnaj sezony potvrdil, že Česko má tenisty patřící do světové špičky. Petra Kvitová vybojovala postup do čtvrtfinále Australian Open výhrou 6:2 a 7:6 nad bývalou světovou jedničkou Ivanovičovou, Tomáš Berdych zvládl své osmifinále včera. Postupem do čtvrtfinále vyrovnal Berdych svůj nelepší výsledek z Melbourne.

V zápasu o semifinále ho čeká světová dvojka Rafael Nadal. Druhého týdne turnaje se z dvanácti českých hráčů dočkali jen dva. Iveta Benešová v osmifinále nestačila na Bělorusku Victorii Azarenkovou, podlehla jí ve dvou setech.

Berdych předvedl v osmifinálovém utkání se Španělem Nicolásem Almagrem dobrý výkon. Zápas trval téměř čtyři hodiny a český tenista zvítězil ve čtyřech setech, když zvládl tři tiebreaky. Po zápase se však více než o něm mluvilo o incidentu, který v utkání nastal. Almagro ve čtvrtém setu za stavu 5:5 a 0:30 zblízka napálil míček do Berdycha. Ten stihl uhnout obličejem, ale míček ho trefil do ruky. Po zápase pak Berdych soupeři nepodal ruku, za což ho australské publikum vypískalo. „Každý, kdo hraje tenis, ví, že kurt je dost velký a je kam hrát. Zvlášť když stojíte tři čtyři metry od soupeře, tak se ho nesnažíte napálit. Takhle se tenis nehraje,“ citovala ČTK českého hráče.

Berdych byl se svým výkonem spokojen. Ve čtvrtfinále ho však čeká světová dvojka Nadal, s nímž Berdych vyhrál jen tři zápasy ze třinácti. Nevyhrál už devět zápasů po sobě. „Rozhodně se pokusím tu sérii přerušit, i když vím, že to proti Rafovi bude extrémně těžké,“ řekl Berdych.

Australian Open se zatím obešlo bez většího překvapení. Naprosto suverénně zatím prochází turnajem obhájce titulu a světová jednička Novak Djoković, jenž ve třech zápasech neprohrál jediný set a ztratil jen deset her. Dobrou formu prokazují i Nadal a Roger Federer.