Betonové hodiny, křišťálové vázy i dres Čáslavské. Prohlédněte si, čím láká Czech Design Week

Křišťálové vázy Anny Jožové vyplněné lízátky

Křišťálové vázy Anny Jožové vyplněné lízátky Zdroj: Anna Jožová

V Praze začala 28. listopadu 2018 přehlídka Czech Design Week. Na snímku je zlatník Radek Pros s porcelánovým vypínačem Mulier Erb, který má na svém vrcholu repliku Svatováclavské koruny s modrým spinelem, českým granátem, rubíny a perlou a jehož obvod je zdobený českými granáty. Na vypínač bylo použito 38 gramů zlata, 31 českých granátů, 5 rubínů, 1 spinel a 1 perla. Vznikl při spolupráci porcelánky Mulier s Prosovým klenotnictvím.
V Praze začala 28. listopadu 2018 přehlídka Czech Design Week. Na snímku jsou gramofony od rodinné firmy 440 Audio.
V Praze začala 28. listopadu 2018 přehlídka Czech Design Week. Na snímku jsou ručně vyráběné vánoční ozdoby od společnosti Noël Collection.
V Praze začala 28. listopadu 2018 přehlídka Czech Design Week. Na snímku je betonový gramofon značky Smika.
V Praze začala 28. listopadu 2018 přehlídka Czech Design Week. Na snímku je porcelánový vypínač Mulier Erb, který má na svém vrcholu repliku Svatováclavské koruny s modrým spinelem, českým granátem, rubíny a perlou. Obvod vypínače je zdobený českými granáty. Na vypínač bylo použito 38 gramů zlata, 31 českých granátů, 5 rubínů, 1 spinel a 1 perla. Vypínač vznikl při spolupráci porcelánky Mulier se zlatnictvím Radka Prose.
15
Fotogalerie

Pražské Kongresové centrum do neděle zaplnil český a zahraniční design. Na pátém ročníku Czech Design Week vystavuje kromě zahraničních tvůrců i nastupující generace českého designu. Exponáty si prohlédněte ve fotogalerii.

Festival v Kongresovém centru představuje celkem 120 designérů, z nichž 30 je ze zahraničí. Výrazný prostor dostává mimo jiné italská tvorba.

Nelze však přehlédnout ani instalaci Věra 68, české hodinky Prim, světelný objekt od Kristýny Mikoláškové, performance Františka Jungvirta, vázy studentek UMPRUM Anny Jožové, Mariety Tedenacové a Josefíny Vaňkové v kontrastu s luxusním vozem Lexus LC, který je pokryt sítí  českého tvůrce Petra Novagua.

Součástí festivalu je představení českého designu od mladých talentů. Na podporu domácí tvorby letos pořadatelé otevřeli také Czech Design Store v Opatovické ulici, kde si zájemci mohou designérské kousky koupit. "Je to pro mě nová zkušenost a mám velkou radost, že zde mohu svou tvorbu představit," říká k přehlídce Anna Jožová, která na festivalu předvádí své leptané a lízátkové vázy. "Celý objekt je humornou reakcí na časově náročnou a finančně nedostupnou techniku Muránského skla. Tvar objektu byl inspirován staročeskými nádobami. Nechala jsem si vytvořit dřevěnou formu, do níž se následně nafoukalo křištálové sklo. Nakonec jsem ještě za tepla lepila jedno roksové lízátko po druhém na vnitřní stranu váz," vysvětluje Jožová.

Dílo mnohem robustnějšího ražení pak představil designer Petr Novague. Vytvořil instalaci pro luxusní kupé Lexus LC 500 Sport Plus. “Jde o extrémní jednoduchost a instalaci jsem pojal jako 3D hru s vynášecími čarami, které známe z technických výkresů. Tyto čáry odkazují na vysvětlivky k přednostem vozu,” vysvětluje  ovague, který je držitelem téměř padesátky mezinárodních ocenění v oblasti produktového designu.

Součástí Design Weeku je ale také instalace Věra 68, kde nechybí originál dresu legendární české gymnastky Věry Čáslavské. Festival se tímto způsobem připojuje k oslavám 50. výročí letních olympijských her 1968 konaných v Mexiku, kde sportovkyně získala čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile.