Češi rádi stahují, velká většina z nich ale není ochotna za internetový obsah platit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Moderní komunikační technologie tvoří součást většiny českých domácností. K pevnému internetu je podle průzkumu společnosti KPMG připojeno téměř 71 procent českých domácností a více než 60 procent z nich údajně zvládá i relativně náročnější technické operace jako jsou instalace, zálohování nebo sdílení dokumentů online.

Podle průzkumu vlastní průměrná domácnost šest datově náročných zařízení typu mobil, počítač, laptop či tablet. Výše příjmu nemá na počet zařízení v domácnosti vliv.

84 procent dotázaných z internetu stahuje hudbu či filmy, ale pouze 29 procent z nich je ochotných si za příslušné služby platit. Z šetření navíc vyplývá, že respondenti ne vždy využívají stávající technologické možnosti. Například 44 procent oslovených sice vlastní chytrou televizi, ale jen 16 procent využívá její funkce.

"Dostupné technologie předbíhají dobu. Lidé například dávají přednost zařízením se základními parametry před novinkami jako 3D technologie nebo či 4K rozlišení,“ uvedl Ondřej Holek, manažer sektoru telekomunikací KPMG.

Průzkum proběhl na vzorku jednoho tisíce respondentů v reprezentativním zastoupení podle věku a kraje. Sběr dat zajišťovala výzkumná společnost Data Collect.