Realitní investice se přesunují na internet, známá jména českého byznysu zkouší nový model

Přes internet je možné investovat do výnosových nemovitostí i developerských projektů. (ilustrační foto)

Přes internet je možné investovat do výnosových nemovitostí i developerských projektů. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Některé online platformy slibují investorům i dvouciferný výnos. (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Hromadné investování známé jako crowdfunding proniká rovněž do nemovitostí. Přes internet lze již investovat do developerských projektů, dělnických ubytoven i jednotlivých bytů.

Na rozehřátém realitním trhu se začínají při investicích do nemovitostí čím dál víc uplatňovat také nejnovější on-line metody. Prostřednictvím nových digitálních platforem si můžou zájemci pořídit podíl na výnosových nemovitostech podobným stylem, jako se nakupuje v e-shopu. Za novými crowdfundingovými projekty z realit stojí často známá jména z byznysu.

„Demokratizujeme investiční prostředí v nemovitostech. I drobní investoři díky tomu můžou uskutečnit investice do prémiových realit, které by jinak zůstaly mimo jejich dosah. Developerům to z druhé strany usnadní financování projektů,“ řekl člen investiční komise platformy Upvest Dušan Štastník, který dříve v poradenské společnosti JLL vedl oddělení pro největší realitní transakce. V projektu má podíl ještě například někdejší elitní advokát Jan Holásek a bývalý realitní manažer skupiny PPF v Rusku Petr Malík.

Upvest již investorům zprostředkoval první dvě investiční akce. První byla výstavba bytového domu Rezidence u Grébovky na pomezí pražských Nuslí a Vršovic. Celkem 169 investorů nalilo do projektu přes devět milionů korun. Minimální investiční cíl byl pět milionů. Vložený kapitál se investorům zhodnotí ročně o pět procent.     

Do větších stavebních projektů umožňuje investovat také slovenská crowdfundingová platforma Crowdberry, která nedávno otevřela pobočku i v Česku. Aktuálně sbírá peníze například na projekt WorkHaus zaměřený na výstavbu moderních dělnických ubytoven poblíž velké automobilky Volkswagen u Bratislavy. Roční výnos má být šest až dvanáct procent.

Investovat přes internet je už možné také do bytů. U společnosti Rentiero je možné pořídit si část bytu určeného k pronájmu již od jednoho tisíce korun. Podíl lze přitom následně prodat na burze podílových listů.

„Po nákupu nemovitosti ji společnost rozdělí na menší části a tím umožním investorům s menším kapitálem vůbec proniknout na realitní trh. Těm s větším bohatstvím zase diverzifikovat a rozložit si tak riziko. Investor se vůbec nestará o nájemníky, o výběr nájemného či o údržbu nemovitosti,“ uvedl zakladatel Rentiero.cz Jaromír Muchka. Projekt vlastní internetový podnikatel Pavel Matoušek. Založil například web AAAPoptávka.cz, který později prodal skupině Mafra.

Jak si pořídit vlastní bydlení? Odpovědi najdete v magazínu E15. Objednat ho můžete zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15