Deutsche Bank loví fintech startupy v Silicon Valley

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Německá Deutsche Bank otevřela vlastní inovační laboratoře v Silicon Valley. Krok by jí měl pomoci zajistit dostatečnou zásobu fintech inovací, jež mají upadající bance vlít novou krev do žil.

Největší německá banka hodlá podle své „Strategie 2020“ v příštích pěti letech nalít do nejrůznějších inkubátorů, inovačních projektů a startupů miliardu eur. Finanční inovace jí tak mají pomoci zastavit, nebo aspoň zpomalit pád, v pokrizových letech zažívá.

Deutsche Bank se v posledních kvartálech potýká s masívními odpisy aktiv, vykazuje vysoké ztráty a utlumuje rizikovější aktivity. Útlum převážně v oblasti investičního bankovnictví s sebou však nese jasný efekt: vznikají díry v rozvaze na příjmové straně. Největší německá banka tak hledá směr, kterým se vrtnout, přičemž fintech inovace jsou jedním z hlavních trendů, které nyní určují vývoj v bankovnictví.

Prostory v Palo Alto jsou již třetím obdobným projektem, který banka za poslední dobu otevřela. Takzvané Deutsche Bank Labs loví fintech startupy také v Berlíně a Londýně. Slavnostního otevření se v Silicon Valley zúčastnil také muž číslo jedna celého finančního kolosu, John Cryan. To podle komentářů médií podtrhlo význam, jaký právě na fintech inovace banka klade.

Julie Lake: Banky nejvíc zajímá bezpečnost, cloud a blockchain