Dívka roku 2010 v Hranicích: Ze soutěže krásy k filmu? Ano

FOTOGRAFIE SOUTĚŽÍCÍCH DÍVEK. Bojí se rozhovoru na jevišti či pádu při přehlídce? Jak která. Každá z osmi dívek, které se v Hranicích utkají v soutěži krásy, je jiná.

Na soutěž Dívka roku 2010 se v Hranicích chystá osm dívek. Mají od třinácti do patnácti let. Trénují chůzi, volné disciplíny, rozhovor s moderátorem i aerobik. Publiku v hranické sokolovně předvedou svůj um v pátek 19. března od pěti hodin odpoledne.

„Letos pořádáme už dvanáctý ročník soutěže a bude v zajímavém duchu stejně jako v předchozích letech. Zatím jeho téma tajíme,“ řekla Blanka Šturalová, ředitelka hranického Domu dětí, který soutěž v Hranicích organizuje a dívky na finálový večer připravuje.

Soutěží už v Hranicích prošly desítky dívek, pro některé to byl start do světa modelingu, showbyznysu nebo filmu. „Úspěšných dívek vyšlo z hranické soutěže hodně. Například vítězka celostátního kola Eliška Trnová z Hranic, která má našlápnuto na kariéru operní pěvkyně. Nebo Běla Šarayová z Loučky u Lipníka nad Bečvou, která se věnovala modelingu a hrála ve filmu Rafťáci,“ upozornila Šturalová.

Dívka z Rafťáků

Na soutěž v Hranicích Běla Šarayová, dnes Valentová, ráda vzpomíná. „Soutěž v Hranicích před devíti lety pro mě byla prvním seznámením se soutěžemi krásy. Připravovali nás na všechny disciplíny, naučila jsem se spoustu věcí a seznámila se s aerobikem, který mě chytl. Zkušenosti z Hranic mně pak pomohly v dalších soutěžích,“ řekla Valentová.

Díky úspěchu v soutěži se tehdy dostala k modelingovým agenturám a předváděla modely v Řecku a v Itálii. V roce 2002 zvítězila v soutěži Miss gymnázium České a Slovenské republiky a v roce 2004 se dostala do finále Miss České republiky. A pak přišla nabídka role ve filmu Rafťáci. „Ten film, to mě hodně bavilo. Když člověk na sobě pracuje a daří se mu, je to super povolání. Ráda na to vzpomínám, ale teď jsem se zaměřila na něco jiného, rozhodla jsem se vydělávat podnikáním, protože to si člověk může sám ovlivnit,“ vysvětlila Valentová.

Hlavně nezakopnout

Vystoupit před nabitý sál hranické sokolovny, představit se divákům, ukázat své dovednosti v tanci, zpěvu, aerobiku a nezakopnout ve vysokých podpatcích při módní přehlídce chce notnou dávku odvahy. Přesto soutěž dívky láká. „Zažít a vyzkoušet si něco nového, poznat nové kamarády, získat zkušenosti, to je to, proč se hlásíme,“ shodují se adeptky na titul královny krásy. Chtějí ze sebe vydat to nejlepší a každá si přeje zvítězit.

Například Lucii Jurčovou z Hranic přivedla do soutěže zvědavost a Daniela Bagarová z Hranic se přihlásila kvůli své sestře. „Sestra je odmalička můj vzor. Vzhledem, chováním, vzděláním. Před šesti lety byla v této soutěži a stala se druhou vicemis,“ vysvětlila Bagarová.

A na co se soutěžící nejvíce těší? Tereza Bláhová z Jindřichova na volnou disciplínu a na módní přehlídku, Stejně je na tom Daniela Bagarová. Kristýna Drozdová z Nejdku si věří na rozhovor s moderátorem. „Mám vymyšlenou dobrou show,“ tvrdí Drozdová.

Prestižní hranickou soutěž krásy ale provází i stres. Každá z dívek se bojí, aby si před zraky poroty „netrhla“ ostudu. Pavlína Vykopalová jen doufá, že někde nezakopne a nespadne. Většina má ale jasno. Pokud nevyjde modeling, mají v záloze alternativy. „Přemýšlím o tom, že bych se stala učitelkou nebo psycholožkou. Ještě uvidíme, co bude lepší,“ říká další z finalistek Adriana Perdulová. Pavlína Vykopalová touží po netradičním povolání. Chtěla by být letuškou. „Oblíbila jsem si poznávaní nových zemí a kultur. To mě na tom láká nejvíc,“ tvrdí Vykopalová.

Soutěžící dívky

  • *1. Lucie Jurčová Má 13 let a bydlí v Hranicích. 2. Adriana Perdulová Má 13 let a bydlí v Hranicích. 3. Daniela Bagarová Má 13 let a bydlí v Hranicích. 4. Daniela Šimková Má 15 let a bydlí v Milenově. 5. Kristýna Drozdová Má 13 let a bydlí v Nejdku. 6. Tereza Bláhová Má 14 let a bydlí v Jindřichově. 7. Petra Pospíšilová Má 13 let a bydlí v Milenově. Pavlína Vykopalová** Má 14 let a bydlí v Lučicích.