Fiat se spojil s Amazonem. Bude prodávat auta po internetu

Fiat Panda

Fiat Panda

Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Amazon
Amazon
6
Fotogalerie

Automobilový koncern FCA (Fiat Chrysler Automobiles) uzavřel dohodu s internetovým obchodem Amazon. Cílem má být prodej automobilů online, nabídka však zatím neplatí v globálním měřítku.

Služba bude ze začátku dostupná pouze italským zákazníkům pomocí domény Amazon.it. Podle agentury Reuters mají nabídku tvořit tři modely – Fiat Panda, model 500 a prodloužená varianta 500L. Podle vedení koncernu bylo zvolení modelů jasné. Panda patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější automobily v zemi, standardní a prodlouženou variantu modelu 500 údajně vedení zvolilo kvůli jejich designu a zaměření na mladší generace, které by mohl prodej po internetu oslovit.

Nabídka by však pro zákazníky neměla být lákavá pouze z pohledu pohodlí prodeje z domova. V rámci prodejů aut přes Amazon automobilka nabídne zákazníkům nižší ceny, jednotlivé slevové akce by měly být až o třetinu větší. „Nastal čas, kdy zákazníkům nabídneme nové, efektivnější a transparentnější způsoby prodeje automobilů,“ řekl ředitel italské divize FCA Gianluca Italia na tiskové konferenci.

Podle výzkumu koncernu je sice přibližně polovina zákazníků ochotná si vozidlo přes internet koupit, 97 procent by však stejně dalo přednost klasickému prodeji v showroomu. Tomu se však zájemci kupující automobil přes Amazon stejně nevyhnou. Po obdržení objednávky bude zákazník vyzván, aby si vybral prodejce, u kterého celý obchod uzavře. Spolu s ním může celou objednávku doladit, vozidlo by mělo být připravené do dvou týdnů od zahájení obchodu.

Po propadu z důvodu finanční krize se prodeje automobilů v Itálii pomalu šplhají nahoru. V loňském roce se v zemi prodalo 1,725 milionu automobilů. V roce 2007 však bylo toto číslo ještě o milion vyšší.

Podobnou službu letos představil například také český slevový portál Slevomat. Ten začal nabízet výběhový model Hyundai i30. Zákazník na internetu uhradil rezervační částku, díky které dostal vozidlo v předem určené výbavě za výhodnější cenu.