HBO spouští vlastní verzi světového hitu Terapie

Karel Roden jako psychoterapeut

Karel Roden jako psychoterapeut Zdroj: hbo

Nabídka českých seriálů se rozšířila vítaným směrem. Kabelová televize HBO koupila formát izraelského seriálu proslaveného hlavně americkou verzí, která získala dvě Emmy a Zlatý glóbus (čeští diváci ji znají pod názvem V odborné péči). A natočila podle ní seriál Terapie se zadáním, že nejde o peníze, ale o kvalitu. Premiéra prvního ze 45 dílů se odehraje v pondělí 10. října na Světový den duševního zdraví. Ale HBO zároveň chystá předpremiéru na nedělní večer.

Terapie se bude vysílat tak, jak je příběh psychoterapeuta a jeho pacientů koncipovaný. Tedy každý všední den (v hlavním vysílacím čase). V pondělí se hlavní hrdina setkává s mladou promiskuitní Slovenkou, v úterý ho navštěvuje bývalý voják s traumatem z Afghánistánu, ve středu dospívající nezdravě ctižádostivá gymnastka a ve čtvrtek rozhádaný manželský pár řešící těhotenství – jeden dítě chce, druhý nikoli. V pátek pak psychoterapeut chodí na terapii sám, ke své bývalé kolegyni, protože všechny vybrané případy se podepisují na jeho vlastním životě a odrážejí v manželské krizi.

Všechny terapie jsou konfliktní, většina pacientů útočí na soukromí muže, jenž by jim měl pomoct, a schválně ho provokují. Což je nejspíš nutná, ovšem ne vždy přesvědčivá úlitba tomu, že jde o seriál odehrávající se převážně v jedné místnosti, vsedě a hlavně pomocí dialogu. Naštěstí je natočený s péčí až filmovou, na což dohlíželi filmoví režiséři jako Marek Najbrt, Jaroslav Fuit a Petr Zelenka, zároveň dramaturg celého projektu.

Koupě práv zahrnovala i postavy a jednotlivé příběhy, na českých autorech bylo jen všechno upravit a přizpůsobit na domácí poměry, změněno je podle jejich odhadu asi patnáct procent. Vlastní interpretací českou verzi do vtipnější, vulgárnější a vyhrocenější polohy posouvají i herci.

V Americe hlavního hrdinu hraje Gabriel Byrne, u nás náročný part psychoterapeuta dostal Karel Roden. O tom, jak skvělá volba to byla, přesvědčí už pár dílů. Roden jako někdo, jenž má za úkol hlavně poslouchat, často musí hrát jen výrazem tváře. Dokáže tak být výmluvnější než ostatní představitelé, kteří odříkávají větu za větou. Od zbytku se tak hlavní hrdina odděluje o to víc.

HBO tedy s relativním úspěchem přivádí do českého teritoria světový seriál jiných ambicí, než tu bývá obvyklé. Seriál je atraktivní právě tím, že nabízí domácí hvězdy (kromě Rodena i Aňu Geislerovou či Tatianu Pauhofovou) a přitom už osvědčený, vyzkoušený příběh.

Terapie (psychologický, Česká republika, 45 epizod)

Režie: Petr Zelenka, Marek Najbrt, Jaroslav Fuit
Hrají: Karel Roden, Tatiana Pauhofová, Lukáš Hejlík, Aňa Geislerová
Vysílá: HBO
Předpremiéra prvního dílu: 9. září
Hodnocení: 60 %