Humor Josefa Lady funguje i po století skvěle

Josef Lada: Humory

Josef Lada: Humory Zdroj: Repro E15

Po výběru z komiksové tvorby Josefa Lady pokračuje nakladatelství Plus v záslužné práci a na sklonku minulého roku vydalo výbor z jeho anekdot pro Humoristické listy. Stejně jako v případě Nezbedných komiksů i za tímto výběrem stojí editor Tomáš Prokůpek a stejně jako v případě předchozí knihy i tentokrát je výsledek takřka dokonalý a je ukázkou, jak se podobné knihy mají vytvářet.

Úvod obstará Prokůpkův shrnující, avšak nikterak sáhodlouhý všeobjímající text. V něm autor zachycuje historické klima nebo vznik a vývoj Humoristických listů, v nichž Lada své anekdoty i „obrázkové seriály“ vydával. Samozřejmostí pak je zhodnocení Ladova působení v Humoristických listech i jeho stylu a přístupu k humoru. Pak již následuje hlavní část knihy – samotné anekdoty. Jsou členěny do větších celků, které zachycují většinu témat Ladovy tvorby. Vysmívá se maloměšťáctví, soudobé politice (pro mnohé možná překvapivě daleko častěji mezinárodní politice než té domácí), myslivcům a samozřejmě nejčastěji obyčejným mezilidským vztahům v čele s manželským soužitím. Anekdoty vznikaly v letech 1911 až 1916, což do velké míry určuje jejich étos. Samozřejmostí je vzdálená přítomnost války nebo například dobový náhled na vzdálené končiny v čele s Afrikou, který by šlo podle dnešních měřítek označit za lehce xenofobní.

Nejcennější však je Ladovo zachycení pozvolna se měnícího světa, v němž začaly prim hrát moderní instituce. Do běžného života totiž začaly pronikat nové technologie, automobily, ale výrazněji než dříve také třeba pojišťovnictví. A na to všechno podle Lady mohou reagovat tak nečekané skupiny, jako jsou žebráci, kapsáři nebo cirkusáci.

Lada používá mimořádně živého jazyka, ale Prokůpek nikdy nenechává čtenáře tápat a vždy přidá vysvětlení. Totéž platí také pro dobové či geografické reálie, které nám znovu jasně naznačují, že ten nejlepší humor je vždy výsostně aktuální, ale také nadčasový.

Pro obsahové kvality a humor fungující i celé století po vzniku anekdoty by čtenář mohl zapomenout na největší kvalitu díla. Tím je samozřejmě Ladova ilustrační technika, která dodnes přesvědčuje svou jednoduchostí, a přitom přesností. Je zároveň realistická, a přitom parodická a vrcholně estetická, což se projevuje především u obrázkových „bajek“ nebo při kreslení manželských dvojic. Kniha vychází z originálů uchovaných v Památníku národního písemnictví a na výsledku je to poznat. Album Josef Lada Humory je jednou z nejkrásnějších knih posledních let.

Josef Lada: Humory
Nakladatelství: Plus, 2014
Editor: Tomáš Prokůpek
Hodnocení: 90 %