Jaro láká na výlety po Evropě

Vídeň

Vídeň Zdroj: profimedia.cz

Ve Vídni je více než dva tisíce zelených ploch, okolo 280 císařských parků a zahrad. Jen v parku Volksgarten každé jaro rozkvétá na 400 druhů růží. Příměstské rekreační oblasti Prater, Wienerwald či Lobau poskytují vhodné prostředí pro turistické výlety, procházky či projížďky na kole.

Umění a kultura

Zahradní barokní palác Belvedere (na snímku) nabízí výstavu rakouského umění od středověku až po současnost, mimo jiné mistrovská díla Klimta, Schieleho či Kokoschky. Prakticky celý den se dá prožít v zámku Schönbrunn, bývalé letní rezidenci císařské rodiny, která patří k nejkrásnějším barokním areálům v Evropě. Pro zajímavost – vídeňská turistická centrála WienTourismus v pražské stanici metra Muzeum připravila instalaci Schönbrunnu společně se soutěží o pobyt ve Vídni.

Rakouská metropole letos nabídne výjimečné festivalové koncerty, hudební spolek Musikverein totiž oslaví 200. výročí. Vídeňské festivalové týdny či Vídeňské jaro rozezní kromě klasické hudby řada dalších hudebních stylů. Pokud jste zatím nenarazili na svůj oblíbený žánr, vězte, že ve Vídni funguje mnoho menších klubů, lokálů a barů s DJ’s, například Chelsea, Loop či B72.

Kavárny a obchody

Rakouská metropole je rovněž proslulá svými kavárnami. Dát si tu můžete nejen slavný čokoládový Sacher dort, ale třeba i vídeňské vdolečky či závin. V kavárnách, jako jsou Landtman, Sacher a Sperl, najdete krásné prostředí a dokonalý servis, ovšem budete si muset trochu připlatit. Ve vídeňských kavárnách si často při vychutnávání kávy budete moci poslechnout i živou hudbu, ať už jsou to klavírní skladby Johanna Strausse, jazzové melodie či klasické vídeňské písně.

Může se hodit

Vídeňská karta

Je možné díky ní získat přes 200 slev, v muzeích a památkách, divadlech a koncertních sálech, v obchodech, v kavárnách, restauracích. Na jednu kartu s sebou také můžete vzít zdarma jedno dítě do 15 let, což platí v metru, tramvajích a autobusech. Stojí 18,50 eura (od 1. května 19,9 eura) a je možné ji objednat on-line na wien.info.

Jak se tam dostat

Cesta autem z Prahy trvá zhruba čtyři hodiny. K nákladům na pohonné hmoty musíte připočítat také dálniční známku a parkování ve městě. Nejlevnější je cesta autobusem, zpáteční jízdné pro dvě osoby se dá pořídit za 1560 korun, trvá čtyři hodiny a 40 minut. Dobrou a jistě pohodlnější variantou je cesta vlakem, z Prahy trvá stejně jako autobusem, zpáteční jízdenka pro dvě osoby stojí 3560 korun. Dá se pořídit i levněji, zpáteční jízdenka pro jednu osobu za 936 korun, těchto jízdenek je ale omezený počet a dají se koupit v e-shopu Českých drah.

Curych

CurychCurych | profimedia.cz

Niederdorf

Centrum zábavy celého curyšského kantonu je pěší zónou, což platí prakticky pro celé centrum Curychu, kde se jezdí pouze tramvajemi a na kolech. V Niederdorfu návštěvník mimo jiné najde spoustu butiků, často ukrytých ve spleti ulic a uliček. Může se tu dobře najíst či jen tak posedět v kavárně. Ale ani večer tu společenský život neutichá, spíše naopak, hustota klubů všech možných hudebních stylů, kterých je okolo padesáti, je nejvyšší z celého Švýcarska.

Umění a kultura

V Kunsthausu, jednom z nejvýznamnějších muzeí v Evropě, jsou umístěny cenné sbírky klasického moderního umění od Edvarda Muncha, Vincenta Van Gogha, Pabla Picassa, nejdůležitějších impresionistů a také díla reprezentující moderní umělecké směry.

Za návštěvu rozhodně stojí i Grossmünster (na snímku), románský kostel, jeden ze tří hlavních kostelů v Curychu. Podle legendy stál u jeho zrodu Karel Veliký. V první polovině 16. století se Grossmünster stal místem, kde začala švýcarsko-německá reformace.

Příroda

Curych, to jsou také lesy, parky či veřejné zahrady a známé Curyšské jezero s rozlohou 88 kilometrů čtverečních. Jezero je pověstné čistotou vody, která se dokonce dá pít. V krásné okolní přírodě lze podnikat turistické výlety či klidné vyjížďky lodí. Navíc tu po cestách narazíte na různé restaurace nabízející místní pokrmy.

Z rozhledny Uetliberg, která se pne do výšky 870 metrů nad mořem, se návštěvníkům naskytne působivý výhled na město, Curyšské jezero a Alpy. Velmi oblíbená je rovněž zoologická zahrada či Rýnský vodopád, největší v Evropě, s průtokem zhruba 600 tisíc litrů za sekundu.

Může se hodit

Curych karta

Veškerou dopravu ve městě budete mít s kartou zadarmo. Pro představu, cesta z letiště do města a zpět stojí téměř 11 eur. Zdarma budete mít i vstup do muzeí, ve vybraných obchodech desetiprocentní slevu a tak dále. Dospělého stojí 17 eur na den (na tři dny 34 eur), děti od šesti do 16 pak 12 a 24 eur. Kartu lze koupit on-line na webu zuerich.com.

Ubytování

Jelikož je v Curychu draho, nejlepší je ubytovat se v soukromí, což lze zařídit pohodlně přes internet.

Jak se tam dostat

České dráhy vypravují přímý noční vlak, cesta trvá necelých devět hodin. Cena za lehátkový vagon začíná na 141 eurech (zhruba 3470 korun), se zvýhodněným jízdným SparNight už na 49 eurech (1206 korun). Letadlem trvá cesta zhruba hodinu a čtvrt, za cenu od 5,5 tisíce korun. Autem je to 730 kilometrů, to znamená přibližně 7,5 hodiny, potřebovat budete dálniční známku.

Milán

MilánMilán | profimedia.cz

Umění a kultura

Asi nelze začít jinde než na centrálním náměstí Piazza Duomo před slavným Dómem, největší italskou gotickou stavbou s 135 věžičkami. Při prohlídce katedrály lze obdivovat stovky soch, plastik, vitrážových a zdobných dekorací. V Miláně je vůbec možné zhlédnout řadu kulturních děl světového významu, například nástěnnou malbu Poslední večeře Leonarda da Vinci v refektáři dominikánského kláštera Santa Maria delle Grazie, ale pozor: vstupenky je nutné rezervovat předem.

Procházky

V Miláně najdete více než 50 parků o ploše čítající téměř 15 milionů čtverečních metrů. Nabízejí mnoho cyklistických a běžeckých tras a různých sportovních ploch, samozřejmě též možnost dát si kávu a další občerstvení. Jedním z takových míst je Sempione park v centru města.

Dalším tipem na příjemné procházky jsou knihkupectví v centru města. Některá jsou velmi stará, jiná moderní. Některá jsou luxusně zařízená, s možností dát si něco dobrého, další se specializují na historické svazky. Vhodným místem pro odpočinek nepochybně bude některá z velkého množství restaurací. V nich najdete od historických restaurací a barů přes tradiční či moderní až po kuchyně, v nichž se zajímavě mísí vlivy ze všech koutů světa.

Může se hodit

Asi nejpohodlnější je cestovat do Milána letadlem. Let trvá zhruba hodinu a čtvrt a zpáteční letenku lze sehnat už za cenu okolo jednoho tisíce korun.