Karneval v Riu: Tak už jdeme do finále a za všechno vážně dík

Karneval v Riu

Karneval v Riu Zdroj: Profimedia.cz

Karneval v Riu
Karneval v Riu
Karneval v Riu
Karneval v Riu
Karneval v Riu
5
Fotogalerie
Je vcelku lhostejné, zda na nejslavnější karneval světa přišel i kouzelník, kterého kdysi vzýval estrádní televizní pořad, z něhož jsme si vypůjčili titulek. Brazilský karneval byl kouzelný a velkolepý sám o sobě, ostatně jako každý rok. V noci na dnešek vstoupil do hlavní fáze přehlídek škol samby. Na tribuny sambodromu se vměstnalo kolem 70 tisíc diváků.

Tisícovky tanečníků, tanečnic, bubeníků a spoře oděné královny samby se v noci vydaly na sambodrom, na němž se má mezi tribunami navrženými brazilským architektem Oscarem Niemeyerem představit sedm škol samby. V pestrobarevném průvodu byla očekávána i vítězná skupina z loňska Beija Flor.

Při teplotě kolem 28 stupňů zahájil soutěžní přehlídku nejlepších škol samby ve městě klub Renascer de Jacarepaguá s 3500 tanečníky, kteří byli rozděleni do několika tematických bloků a tančili na hudbu, která byla zkomponována zvlášť pro tuto příležitost.

Na obrovských alegorických vozech byly nainstalovány trampolíny, na nichž artisté za jízdy předváděli salty. Na posledním voze byl i autor představení, výtvarný umělec Romero Britto.

Každý klub má na své vystoupení nejvýše 82 minut. Klání o letošní karnevalovou korunu bude pokračovat i v noci na úterý, kdy se představí zbylých šest škol samby. Vítěz pak bude vyhlášen o popeleční středě.

Mezi hosty karnevalu jsou letos například americká zpěvačka Jennifer Lopezová a zakladatel Playboye, magazínu pro pány, Hugh Hefner.