Kdo bude rodit děti?

V plzeňské fakultní nemocnici dalo výpoveď sedmdesát lékařů. Nejhůř je na tom gynekologie.

Necelé čtyři roky pracuje Jiří Náhlovský v plzeňské fakultní nemocnici. Teď je ale mladý lékař z Fakultní nemonice v Plzni připravený odejít. Podepsal výzvu Děkujeme, odcházíme. Společně s ním devětašedesát lékařů z celé fakultní nemocnice. Nelíbí se jim, jak se k nim zřizovatel zařízení, tedy stát, více než jednadvacet let chová. Nestojí jen o lepší peníze. Stěžují si na přetíženost, nekoncepčnost, nesystematičnost ve zdravotnictví.

„Není už jiná možnost, než podat výpověď,“ vysvětluje Jiří Náhlovský. Rebelové zdůrazňují, že akce není zaměřená proti ředitelce plzeňské fakultní nemocnice Jaroslavě Kunové, ale proti systému, který léta škodí českému zdravotnictví. Jestli jim ale vedení nemocnice nesplní podmínky, za dva měsíce odejdou. Ředitelka nyní jedná s vedeními jednotlivých klinik o způsobu zajištění provozu v případě, že lékaři hrozby naplní. „Začneme přemýšlet o tom, jak zorganizovat práci, aby nebylo tolik přesčasů, uvažuji třeba i o přesunutí odměn do základních platů,“ jmenuje ředitelka.

Vedení fakultní nemocnice má v plánu i přechodné omezení údržby budov. „Tímto způsobem lze získat prostředky na částečné navýšení platů,“ dodává Kunová. Navíc si lékaři mohou na vyšší mzdy uspořit tím, že budou respektovat rozpočty. „Úsporný přístup k používání léků, zdravotnického materiálu a snížení požadavků na neustálou modernizaci zdravotnické techniky,“ doplňuje Kunová.