Kladno přivítá krále atletů

Nejlepší desetibojař světa Bryan Clay přijede v červnu do Kladna překonat světový rekord Romana Šebrleho.

Atletická megastar by se měla v Česku zdržet zhruba deset dnů. Týden v Praze a tři dny v Kladně na TNT Fortuna Meetingu. Ten pořadatelé zařadili na 16. a 17. června. Olympijský vítěz prý tentokrát přiveze i celou svou rodinu.
„Mohu potvrdit, že se chystá přicestovat do Česka s oběma dětmi a manželkou. Chce jim ukázat Prahu a vzít je také do Kladna,“ prozradil Zdeněk Lubenský, ředitel mítinku. Pořadatelé akce se prý rozhodují, jestli Clayovu výpravu ubytují v kladenských hotelech LaPark nebo Hoffmann.
„Ze známých atletů jsme tu měli například loňského vítěze mítinku Bouraada Larbiho. Ubytování i jídlo v LaParku většině z nich vyhovuje, jen na jídelníček musíme zařadit více druhů ryb,“ uvedl ředitel hotelu Jaroslav Krejčík. Dvoulůžkový pokoj v LaParku stojí 1500 korun za noc.

Smlouvy před podpisem

V Hoffmannu si za přespání v apartmánu účtují 2900 korun. „Ze slavných desetibojařů jsme ubytovali Dmitrije Karpova a Sašu Pogorelova. Chválili naši kuchyni. Nejvíc si prý pochutnali na rybách a zákuscích,“ vzpomíná vrchní z recepce hotelu Hoffmann Hana Braunová. Pořadatelé už jen čekají na podpisy pod smlouvami desetibojařských hvězd Treye Hardeema, Alexeje Drozdova, Romana Šebrleho či Alexandra Pogorelova. „Vyjednávání o smlouvách začíná v těchto dnech a u některých skončí možná až před samotným začátkem závodu. Clay nám ale účast slíbil,“ uvádí manažerka mítinku Ivana Vejvodová.
Třicetiletý Bryan Clay prohlásil, že chce v Kladně překonat 9026 bodů, což je světový rekord Romana Šebrleho. Letos prý k tomu má poslední šanci. Nejlepší český desetibojař je navíc Clayův velmi dobrý kamarád. Američan za ním do Prahy přiletěl již před pěti lety. Tehdy ovšem bez rodiny. „Přivezl hodně dárků mým dětem a já ho na oplátku přivedl ke golfu,“ řekl tehdy Šebrle na adresu svého přemožitele. Rodák z Haiti je totiž prvním atletem, kterému se povedlo sesadit Šebrleho z desetibojařského trůnu. Kromě olympiády v Pekingu vyhrál Clay také mistrovství světa v Helsinkách či halové mistrovství světa v sedmiboji před čtrnácti dny v Dauhá.