Dopadení Usámy přibližuje americký thriller 30 minut po půlnoci

Film 30 minut po půlnoci

Film 30 minut po půlnoci Zdroj: ctk

Snímek 30 minut po půlnoci, který líčí desetiletý hon na nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina, představila dnes na pracovní projekci v Praze distribuční společnost Bontonfilm. Do českých kin ho uvede 21. února. Filmový thriller režírovala držitelka Oscara Kathryn Bigelowová.

Film posbíral pět oscarových nominací a čtyři další na Zlatý glóbus, z nichž tu za herecký výkon přeměnila Jessica Chastainová. Ztvárnila agentku CIA Mayu, která se přesunula z bezpečí washingtonských kanceláří do epicentra honu na Usámu - na americké velvyslanectví v Pákistánu.

Termín „Zero Dark Thirty“ je slangový vojenský výraz pro časový úsek třiceti minut po půlnoci a podle režisérky Kathryn Bigelowové zároveň symbolizuje míru utajení této desetileté operace.

Paradoxně díky tomu se prý film dostal na černou listinu některých politiků a představitelů CIA. Vadilo jim, že se filmaři dostali k citlivým informacím, a také to, že ukazují užití nepřípustných výslechových metod. Výhrady měli k tomu, že, že podle tvůrců jde o historicky věrný popis událostí - ovšem současně ho líčí s uměleckou licencí.

„Jsem celoživotní pacifistka a podporuji protestní akce proti mučení, stejně jako jakékoliv formy nelidského zacházení. Mučení nebylo klíčem k nalezení bin Ládina. Bylo součástí příběhu, kterou jsme nemohli ignorovat,“ komentovala to režisérka. Snahu o realističnost ukazuje i rekonstrukce závěrečného útoku na bin Ládinův úkryt, která svou syrovostí připomíná dokumentární záběry.

Snímek trvá 157 minut. Na filmovém portálu www.csfd.cz mu fanoušci udělili 72 procent.