Lyft odmítl kompletní převzetí od General Motors, která už ho částečně vlastní

Startup Lyft je prezentován typickým růžovým knírkem

Startup Lyft je prezentován typickým růžovým knírkem Zdroj: Pkg203

Startup Lyft stejně jako Uber a další konkurenční služby stejného typu vytváří platformu pro sdílenou jízdu. Lyft je ale zatím oproti Uberu stále malý a konkuruje teprve v hlavních městech USA. A zatím si věří tak hodně, že odmítl akvizici od velké automobilky – General Motors.

Společnost General Motors není pro Lyft žádnou neznámou. Na začátku tohoto roku totiž GM do Lyftu investovalo 500 milionů dolarů, které měly sloužit hlavně na rychlé rozšíření právě ve Spojených státech a boj s Uberem,

General Motors má v Lyftu 9% podíl a navíc také křeslo v představenstvu. Pro automobilku General Motors je Lyft strategickou investicí, protože v budoucnu se očekává, že sdílená ekonomika postupně promění trh a auta už se pomalu přestanou prodávat. Automobilka by se tak stala prodejce služby s vlastním hardwarem (automobilem) za nějaký pravidelný poplatek.

Podle čerstvých ale neoficiálních informací webu Theinformation tak dokonce General Motors přistoupila ke kroku koupit Lyft celý za nespecifikovanou sumu. Podle předchozích investic se hodnota Lyftu pohybuje kolem 5,52 miliardy dolarů, přičemž lze ale očekávat, že ještě další miliardy dolarů bude nutné investovat – alespoň pokud je cílem i rozšíření po světě.

Lyft ale nabídku této poměrně brzké akvizice odmítl a místo toho se snaží dohodnout možnost další investice, kdy GM získá další podíl v Lyftu. Obě společnosti jsou si poměrně blízké, plánují společně testovat i technologii bez řidiče, což zní trochu ironicky ze strany Lyftu, který se aktuálně snaží řidiče do platformy nalákat všemožnými způsoby. Je ale jasné, že v budoucnu se jich zase bude nejspíše podobně rychle zbavovat.