Masaryk, Gočár i červené hydranty. Český odkaz v Zakarpatí stále žije

Video placeholde
Krajský úřad v Užhorodu vybudovali za první republiky Češi
Hydrant zdobí jméno výrobce firmy J. Matička Praha
Baťův obchodní dům
Obchodní dům Baťa na historické pohlednici Užhorodu
Užhorod
21
Fotogalerie

Prestižní škola a hlavní most v Užhorodu nesou jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. A tradice doby, kdy Zakarpatí patřilo do Československa, tu stále žije.

„Češi tady za první republiky vybudovali infrastrukturu, školy i úřady,“ říká Ruslana Tkač, jejíž syn navštěvuje právě zmíněnou školu nesoucí jméno prvního československého prezidenta.

Kromě ruštiny a ukrajinštiny se učí na prvním stupni i česky. Ruslana má velký zájem o to, aby syn pokračoval ve studiích v Praze.

Nahlédněte do užhorodského skanzenu lidové architektury:

Video placeholde

Masaryk, Gočár i pouliční hydranty. Český odkaz v Zakarpatí stále žije • e15, Michal Nosek

Masarykova škola byla postavená v roce 1930. Instituce nedávno prošla rekonstrukcí, nyní jí zdobí obnovená fasáda. Škola má nové průčelí a střechu. Dlažba na chodbách ještě místy nese značku české továrny Rako.

Československá stopa se ovšem v Užhorodu neotiskla jen do školství, ale také do červených litinových hydrantů, které lemují chodníky. Všechny zdobí jméno jejich výrobce, pražské firmy Jaroslava Matičky. Město se ale postupně těchto pozůstatků davných dob postupně zbavuje vlnami renovací a rekonstrukcí.

Jurij Eštokin, který v Užhorodu pracuje právě ve stavebnictví, je nicméně vůči současným stavebním úpravám kritický. „Nelíbí se mi, když jsou tradiční dlažby nahrazovány moderními. Stejně tak jako jsem kritický k necitlivé modernizaci třeba u funkcionalistických staveb,“ říká Eštokin.

Obnovou v Užhorodu prošla například i budova pošty z roku 1930 od Josefa Gočára, zásadní postavy české funkcionalistické architektury. Ve městě lze najít i další Gočárovy stavby, například bývalý Baťův obchodní dům. Na současnou i minulou podobou Užhorodu se podívejte ve fotogalerii níže:

Nejmenší oblastní město

Užhorod má v současnosti přes 120 tisíc obyvatel, a je tedy nejmenší oblastní metropolí na Ukrajině. Nachází se zde několik muzeí, divadlo a od roku 1945 i Užhorodská národní univerzita. Zakarpatí je jedinou oblastí Ukrajiny a Užhorod jediným oblastním městem, kde není v provozu tramvajová ani trolejbusová síť. Městské dopravy se v posledních letech zhostily hlavně maršrutky.