Milovníci komiksu zabrali – kompletní Sin City vyjde

Sin City komiks

Sin City komiks Zdroj: Comics Centrum

Asi největší komiksový počin u nás se nakonec stane skutečností. Nakladatelství Comics Centrum ve druhé polovině června vydá kompletní Sin City v jediném svazku. Nakladatel podmiňoval realizaci projektu minimálním počtem závazných objednávek, který stanovil na 300 kusů.

„Kompletní Sin City vydáme. V tuto chvíli máme 337 zaplacených objednávek. Celkový počet objednaných knih ale je již 413. U zbytku čekáme na dojití platby,“ sdělil deníku E15 ředitel Comics Centra Václav Dort. „Konečný počet výtisků určíme na začátku příštího týdne,“ dodal Dort. Právě definitivní náklad rozhodne také o rozpočtu celého projektu.

Počet vytištěných kopií nakonec může být daleko vyšší aktuální stav objednávek. Comics Centrum totiž přišlo s neobvyklým byznys modelem. Prodej přes vlastní stránky ukončí k poslednímu květnovému dni a dále knihu bude nabízet již pouze výhradní distributor Euromedia Group a několik vybraných knihkupců. „Zatím nevíme, kolik kopií si jednotliví knihkupci objednali,“ řekl Dort a zároveň podotkl, že knihkupci nebudou knihu prodávat v komisi, ale sami si ji musejí koupit. Celková cena na pultech proto bude vyšší než aktuálních 2200 korun v e-shopu Comics Centra.

Sin City Franka Millera patří k nejslavnějším dílům komiksové historie. Nakladatelství Dark Horse jej poprvé uvedl v roce 1991. Vznikl také slavný film a letos se v kinech objeví jeho pokračování. Popularitě se dílo těší také mezi českými fandy komiksu. Všech sedm dílů Sin City vyšlo v češtině ve dvou edicích. První vydání je mnoho let vyprodané a první tři díly z druhého vydání také. Dohromady je to téměř 40 tisíc prodaných kusů.